Belföld

Nem vártak a mentõsök a bagaméri sérültekkel

Visszautasítják a vádat a mentõsök, miszerint direkt várakoztak volna a hétfõ esti bagaméri konfliktus roma sérültjeivel. A csendháborításból induló verekedés során baltát vágtak egy rendõrjárõr hátába, utóbb a kommandósok tettek rendet.

Hétfõ este a hajdú-bihari Bagamér egyik családi házához hívtak rendõröket a szomszédok, mondván odabent túl hangosan szól a zene.

“Abban a családban rendszeresek a bulik, most azonban valaki megelégelte a dolgot, és beszólt a közeli Vámospércsen mûködõ õrsre” – mondta Orvos Mihály polgármester az fn.hu-nak.

A kiérkezõ járõröket ellenségesen fogadták, a vita elfajult és az egyik magáról megfeledkezett – a hírek szerint fiatalkorú – férfi baltával sújtott az egyik rendõr felé, aki elhajolt ugyan, ám így is lapockán találta az ütés. A rendõrök erõsítést hívtak, az elkövetõk pedig visszamentek a házba.

Készenlétisek érkeztek, akik – Orvos Mihály elmondása szerint – betörték a ház ablakait és könnygázt is bevetettek. Hét embert állítottak elõ.

A mentõsök a baltától sérült járõrön kívül három, könnyen sérült helybélit is kórházba szállítottak.

Kelemen Éva, a megyei rendõr-fõkapitányság szóvivõje elmondta: a sérülteket ellátták, és mindannyiukat hazaengedték.

Túlkapás?

A történet azonban nem ért itt véget, mert Aba-Horváth István, a megyei cigány önkormányzat vezetõje kedden jelezte, tájékoztatást kér a megyei rendõrfõkapitánytól és a mentõszolgálat vezetõjétõl. A lapunknak nyilatkozó cigányvezetõ – akit a bagaméri romák kerestek meg – furcsállja a könnygázhasználatot. Aba-Horváth úgy véli, a rendõrt bántalmazó két személy a családfõ szavára önként feladta volna magát.

A videót a haon.hu készítette.

Aba-Horváth nehezményezi, hogy a kommandósok egy terhes nõt is földre fektettek, és hogy a gyerekek is kaptak a könnygázból. Valamint azt is, hogy a mentõk csak két óra késéssel vitték kórházba a sérülteket. „Így még látleletet sem lehetett vetetni” – mondta.

Egy fuvarral

Pápai György, a hajdú-bihari mentõszolgálat regionális orvosigazgatója visszautasítja a vádat. Mint lapunknak elmondta, a kárhelyparancsnok feladata volt osztályozni a sérüléseket, és szabályszerûen döntött úgy, hogy az orrfolyással és könnyezéssel bajlódó sérülteket nem egyesével viszik kórházba, hanem egyszerre. „A könnygáz okozta sérülések, a garat belövelltség pedig másnap is kimutatható” – utalt Pápai György a látleletvételi lehetõségekre.

Azt is megjegyezte, hogy hétfõ éjjel még az elsõ mentõ kiérkezése elõtt tájékoztatást kapott az esetrõl, a mentõsök tudtak róla, hogy rendõrt is vertek Bagaméron, ezért az orvosigazgató felhívta kollégái figyelmét, hogy csak akkor menjenek a helyszínre, ha õket nem fenyegeti veszély, ám a mentõsök – vállalva a kockázatot – egybõl elindultak, hogy ellássák a sérülteket.

A rendõrségi szóvivõ pedig az fn.hu-nak azt mondta, hogy nem tudnak az intézkedéssel kapcsolatos belsõ – esetleg ügyészségi – vizsgálatról, a rendõrségi álláspont szerint az intézkedés „szakszerûen és hatékonyan zajlott”.

Csak egy család

Bagaméron keddre virradóra már lecsillapodtak a kedélyek. A polgármester szerint a falu megértéssel fogadta a rendõri fellépést, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az eset nem köthetõ a településen élõ cigánysághoz, „csak ahhoz a pár emberhez, akik lejáratják a romákat”. A városvezetõ köszönõlevelet ír a rendõrkapitánynak.

A cigányok ügyében eljáró Aba-Horváth István pedig azt reméli, az eset tisztázása után egy asztalhoz ültetheti a rendõröket és a romákat, hogy a jövõben ne fordulhasson elõ hasonló eset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik