Belföld

A védett kor és a kismamák védelme is bekerül az új Mt.-be

Az NGM szerint az új Munka törvénykönyve széles körű konzultációsorozatot követően nyújtják be a kormánynak.

Az új munka törvénykönyve (Mt.) tervezetéhez 150 érdemi észrevétel érkezett a pénteki határidőig – közölte az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely jövő héten a szakszervezetekkel és a munkaadókkal is megvitatja a készülő kódexet.

A tárca hangsúlyozza: az új Mt.-t széles körű konzultációsorozatot követően nyújtja be a kormánynak, amely várhatóan ősszel dönt a tervezetről, és ezután kerülhet az Országgyűlés elé.

Az NGM beépíti a készülő Mt.-be a szociális konzultáción született döntéseket, vagyis a védett kor intézményét, valamint a kismamák munkajogi védelmét.

A közlemény szerint a szociális konzultáción született döntések mellett a tervezetben megerősítik a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelmét, illetve az életkor előrehaladtával nem csökken a szabadnapok száma. A tárca folytatja a beérkezett észrevételek elemzését – fűzik hozzá.

A konzultációsorozat következő szakaszában személyes egyeztetések is lesznek a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. augusztus 11-én a munkavállalók, augusztus 12-én pedig a munkaadói oldal érdekképviseleteivel vitatja meg az új munka törvénykönyve konzultációs tervezetét – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik