Belföld

Nem gázol át a vasút az érdi óvodán

Az önkormányzat új intézményt épít a kicsiknek. A vasút épül, de 2012 márciusáig maradhatnak a régi épületben a gyerekek.

A jövő év tavaszáig működhet az érdi Harkály utcai óvoda, amelynek már most nyáron be kellett volna zárnia, mert a Kelenföld-Tárnok vasútvonal fejlesztésének az útjában áll. Az érdi önkormányzat és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. közös, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint Érd a saját költségén új óvodát építtet.

Az ügy előzménye, hogy a jelentős uniós forrásból finanszírozott vasútfejlesztés keretében az új töltést az óvoda udvarán kezdték el építeni, ám az ellentételezésről nem sikerült megegyezniük a feleknek.

Az érdi önkormányzat által kért 184 milliós összeget a NIF sokallta, az ügy bíróságra került, ahol 61 milliót ítéltek meg, és ennek majdnem teljes összegét a NIF át is utalta. Érd vezetése szerint azonban ennyiből nem lehet felépíteni egy új óvodát. Nehezményezte azt is, hogy a NIF, a korábbi ígérete ellenére, mégsem járul hozzá, hogy a gyerekek a nyári szünet után visszatérjenek.

Segesdi János (Fidesz) alpolgármester július 6-án, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ha kell, minden eszközt bevetnek, hogy a 80 kisgyermek mindaddig maradhasson, amíg nem tudják őket máshová költöztetni.

A NIF kapzsisággal és rossz döntések sorozatával vádolta a város vezetését, míg az önkormányzat szerint épp az infrastruktúrafejlesztő cég szegte meg sorra az ígéreteit. A vitát a most megszületett egyezség oldotta fel: a gyerekek 2012. március 31-ig a Harkály utcában maradhatnak, majd az időközben a helyi önkormányzat költségén elkészülő új épületbe költöznek át.

A megállapodás egyebek mellett kimondja: a NIF biztosítja, hogy az érdi önkormányzat július 29-étől a Harkály utcai óvodát kizárólag óvodai célra térítésmentesen használhassa a jövő év tavaszáig, miközben az ingatlannal szomszédos területen a szükséges vasúti töltésszélesítési munkálatokat elvégzik.

A közlemény szerint 2012. március 31-éig az önkormányzat köteles máshová áttelepíteni a gyermekintézményt, és az épületet– a NIF kizárólagos birtokába visszaadni.

Érd alpolgármestere az MTI-nek arra a kérdésére, hogy miből teremtik elő az új óvoda megépítésére a pénzt, azt mondta: a Harkály utcai óvodától két saroknyira lévő, Holló utcai nappali melegedő átköltöztetésével oldják meg a gondot, s teszik olcsóbbá az építkezést. A melegedő átkerül a hajléktalanszállóba. A Holló utcai építkezés 61 millió forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik