Belföld

30 perces tanóra és néhány ezerrel kevesebb tanár

Hoffmann Rózsa szerint nem lesz tömeges tanárelbocsátás, de a gyereklétszám csökkenése miatt néhány ezres csökkenés várható.

Hoffmann Rózsa úgy véli, nincs realitása az őszi pedagógussztrájknak. Ezzel együtt a pedagógus-szakszervezetek mindent el fognak követni, hogy forszírozzák, hiszen a politikai érdekük ezt kívánja – mondta.

Az államtitkár elmondta, hogy finiséhez ért az új közoktatási törvény koncepciójának megalkotása, és előreláthatóan szeptemberben, legkésőbb októberben a parlament elé kerülhet a tervezet.

A tervek szerint megmarad a jelenlegi fenntartói szerkezet, de az állam lesz az intézmények valódi gazdája. Az önkormányzatok átvehetik a fenntartó szerepét, ha biztosítják a működéshez szükséges forrásokat. Ha nem teljesítik a vállalt feladatukat, visszaveheti az állam az iskolát. Új elemként lép be a központi bérfinanszírozás, így az ország minden egyes pontján ugyanazt a bért kapják meg a pedagógusok az életpályamodell szerint.

A pedagógusok munkaidejét a korábbitól eltérő módon közelíti majd meg a törvény. E szerint a heti 40 órás munkaidő 80 százalékát, 32 órát kell majd az iskolában tölteniük a tanároknak, tanítóknak.

Az államtitkár elmondta, hogy a túlóra és a fizetett alkalmi helyettesítés fogalma megszűnik ugyan, de a pedagógus-életpályamodell a mostaninál jóval magasabb fizetést biztosít, és ez a két változás egyszerre fog életbe lépni. Hoffmann Rózsa szerint az életpályamodell 2013 szeptemberében életbe léphet.

Az államtitkár hangsúlyozta: a szakszervezetek állításával szemben szó sincs arról, hogy 30-40 ezer pedagógus utcára kerülne. A gyermekszám visszaesése miatt néhány ezres csökkenéssel számolni kell ugyan, de központi elbocsátásokra nem készülnek. A várható létszámcsökkenést ellensúlyozni fogja a közeljövőben nyugdíjba vonulók amúgy is magas aránya.

Az új nemzeti alaptanterv rendelkezni fog az óraszámokról is. Valószínűsíthető, hogy alsó tagozaton mindennap lenne művészeti óra. A heti kötelező órák száma így két-hárommal nőhet, de mivel az oktatási rendszert az egész napos iskolák felé mozdítanák el, bele fog férni az időbe. Arra is szeretnék megteremteni a lehetőséget, hogy 45 perc helyett 30 percesek legyenek az órák az alsó tagozaton, természetesen megfelelő időbeszámítással. Régi problémája a közoktatásnak, hogy a hatéves gyerekek 45 perces órákat nem képesek végigülni.

Nemrégiben felvetődött, hogy le lehetne rövidíteni a nyári szünetet. Hoffmann Rózsa azt mondta, ez jövőre még biztos nem következik be, hiszen már kiadták a 2011-12-es tanév rendjét szabályozó rendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik