Belföld

Őrizetben Szilvásy

Házkutatást tartottak a Gyurcsány-kormány titokminiszterénél - értesült a Hír Televízió. Más források szerint Szilvásy Györgyöt előállították, illetve őrizetbe vették.

Házkutatást tartottak Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterének otthonában a Budapesti Katonai Ügyészség nyomozói, majd előállították az egykori szocialista politikust. A Hír Televízió úgy értesült, Szilvásyt Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel gyanúsított volt főigazgatójának terhelő vallomása alapján vonták eljárás alá, bár azt az ügyészség még senkivel sem közölte, milyen minőségben – tanúként vagy gyanúsítottként – tervezik kihallgatni, így meggyanúsításáról, őrizetbe vételéről, illetve előállításáról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. A Budapesti Katonai Ügyészség nem kívánta kommentálni sem a Hír Televízió, sem a hvg.hu információját, amely szerint Szilvásy Györgyöt már őrizetbe is vették.

Sebes Péter ügyvéd – aki Szilvásy Györgyöt védi az UD Zrt.-ügyben – a házkutatásról a hírTV adásából értesült, a részletekről mit sem tudott, mert mint mondta: az ügyben nem kapott védői megbízást. Közben a HírTV azt jelentette, hogy az ügyészségről este fél kilenc körül távozott Galambos Lajos, aki nem akart nyilatkozni. Egy óra múlva egy lesötétített üvegű terepjáró és egy szürke személyautó hajtott be a Gyorskocsi utcai fogda kocsibejárójára – jelentette a televízió tudósítója, aki a fotósok által készített képek alapján nem zárta ki, hogy az egyik autóban Szilvásy György ült. A két kocsi később elhajtott, de nélküle. Ez megerősíteni látszik azt az információt, amely szerint a volt titokminisztert előállították, és megkezdték kihallgatását.

Galambos Lajost pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját kémkedéssel gyanúsítják.

Az fn.hu névtelenséget kérő forrása szerint egyébként a fő célpont valójában Gyurcsány Ferenc, aki előzőleg azt mondta, hogy az Egymásért botrány után Szilvásy György javaslatára menesztette a főigazgatót. „A felmentés során a nyilvánosságra hozott indokokon kívül más okot a miniszter velem nem közölt, amit a nyilvánosságra hozottakon kívül indokolta volna a felmentést a felterjesztés nem tartalmazott” – közölte a szocialista politikus, „cudar történetnek” minősítve Galambos ügyét. A volt miniszterelnök kiemelte, nem bűncselekmény miatt mentette fel annak idején az NBH főigazgatóját. Gyurcsány azt is kijelentette, hogy sem neki, sem egykori titokminiszterének, Szilvásy Györgynek semmilyen szerepe nincs az ügyben.

Mint korábban megírtuk, Orbán Viktor Kötcsén azt mondta, hogy az elszámoltatás ügyében hamarosan „nagy bejelentés” várható. Most a Népszava azt állítja, hogy a kormány úgy döntött, fölgyorsítják a Gyurcsány-kabinet miniszterei elleni eljárásokat, és ennek egyik lépéseként tartottak házkutatást Szilvásy Györgynél. A volt titokminiszternek egyébként nem szokatlan a gyanúsított szerep, az MTI szerint áprilisban egy korábbi, a Központi Nyomozó Főügyészségen tett tanúvallomása miatt gyanúsították meg, aki akkor panasszal élt. A Magyar Televízió akkor azt közölte, hogy Szilvásy a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen folyó nyomozásnál tett valótlan tartalmú tanúvallomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik