Belföld

A tanárok sem örülnének a rövidebb vakációnak

A Pedagógusok Szakszervezete nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra hárítaná át a gyerekek nyári felügyeletét.

Mint írták, az iskola felelőssége a szorgalmi idő utolsó napján megszűnik. A gyermekről való gondoskodás a nyári vakáció alatt a szülő feladata, ehhez a települési önkormányzatoknak kell megfelelő segítséget nyújtaniuk. Ezekhez a feladatokhoz az önkormányzatok számára többletforrásokat kell biztosítani.

Kiemelték: a nyári iskolai szünet alatt a tanulókról történő gondoskodás ma is kötelező önkormányzati feladat. Ehhez azonban az állami költségvetés nem biztosítja a szükséges forrásokat a feladatellátásra köteles önkormányzatok részére, ezért azok egyáltalán nem, vagy nem megfelelő színvonalon tudják azt megoldani.

A tömörülés hangsúlyozta, hogy a gyermek neveléséről elsősorban a szülőnek kell gondoskodnia. A közoktatás rendszere ehhez segítséget nyújt, de nem vállalhatja azt át, és nem vonhatja el a szülő jogait és kötelezettségeit. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete számára elfogadhatatlan a szorgalmi időszak meghosszabbításának, a nyári szünet csökkentésének az az indoklása, hogy a nevelő iskola eredményeit a túl hosszú nyári szünet nem segíti.

Mint írták, a szorgalmi idő meghosszabbítása nemcsak a közoktatás ügye, hanem érinti a foglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, a szabadságolás kérdéseit, és nem utolsósorban az üdülés, a pihenés, a turisztika kérdéseit.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az MTI-nek nyilatkozva korábban azt mondta, megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet. Magyarországon a tanév európai viszonylatban meglehetősen rövid, 37 hétből áll; ennél csak Izlandon rövidebb a tanítás hossza, ahol 36 hétig járnak a gyerekek iskolába. Dániában – ahol a leghosszabb a tanév – 42 hét a tanítási idő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik