Belföld

Cozma-ügy: ketten életfogytot kaptak

Az első- és másodrendű vádlottat életfogytiglanra ítélte a bíróság, leghamarabb 30 év múlva bocsáthatóak feltételesen szabadlábra. Sztojka Iván harmadrendű vádlott - akit többszöri közbeszólásai miatt ismét kiküldték a tárgyalásról - 20 év fegyházbüntetést kapott első fokon. Az első fokú ítélet indoklása közben három vádlott is rosszul lett, Sztojka még öngyilkossággal is fenyegetőzött az ítélet miatt.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott.

Az első- és másodrendű vádlott leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra, az előzetesben letöltött időt beszámítják a büntetésbe.

A negyedrendű vádlottat, Pál Gábort 5 év börtönbüntetésre, az ötödrendű vádlott Bihari Csabát 4 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A bűnpártolással vádolt hatodrendű vádlott Gergely Péterné 3 év börtönt, a hetedrendű vádlott Antalik László 2 év 8 hónap börtönbüntetést kaptak.

A bíróság mellékbüntetésként a vádlottakat különböző mértékben a közügyektől is eltiltotta. Ezen kívül a vádlottaknak különböző mértékben meg kell fizetniük az eljárás során felmerült 74 millió 593 ezer forintos bűnügyi költséget. Raffaelnek és Pálnak 15-15, Némethnek, Sztojkának, Biharinak 14,5-14,5 millió forintot, míg a többi vádlottnak a fennmaradó összeget – írta a Veszprémi Napló.
Balról: Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván vádlottak hallgatják az ítélethirdetést (fotó: Nagy Lajos /MTI)

Balról: Raffael Sándor, Németh Győző, és Sztojka Iván vádlottak hallgatják az ítélethirdetést (fotó: Nagy Lajos /MTI)

Rosszullétek

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek.

Három vádlott is rosszul lett az első fokú ítélet indoklása közben. Először Sztojka Iván harmadrendű vádlott lett rosszul, ezért kivezették a tárgyalóteremből. Később rosszullétét jelezte Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlott is. Őket is kivezették a teremből, a bíró pedig szünetet rendelt el.

A Veszprémi Napló beszámolója szerint Sztojka olyan kijelentést is tett, hogy kárt tesz magában az ítélet miatt.

Tavaly ősz óta húzódik

A Cozma-ügyben az emberölés miatt indult büntetőper a múlt év szeptembere óta tart – a csoportosan elkövetett garázdaság ügyében még ősszel is folytatódik a tárgyalás -, és az eltelt kilenc hónap alatt a bíróság több száz tanút és mintegy 25-30 szakértőt hallgatott meg. Az emberölési per iratanyaga 69 kötet, 17 ezer oldal. Az eddigi perköltség meghaladja a 73 millió forintot.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik