Belföld

Tarlóshoz fordultak a veszélyes Andrássy úti ház lakói

A társasház lakóközössége szerint "borítékolható", hogy halálos balesetek történnek, ha a főváros nem tesz lépéseket az ügyben.

A  főpolgármester segítségét kérik az életveszélyessé vált Andrássy úti 1. számú ház lakói. A Tarlós Istvánnak írt, “segélykiáltás” című nyílt levelet az MTI-hez is eljuttatták. Ebben egyebek mellett azt írják, nem lenne szabad megvárni, hogy a világörökségi területen álló épület életveszélyes tetőszerkezete miatt járókelők haljanak meg.

Az MTI először május 5-én számolt be arról, hogy a Stein-palotaként is ismert négyemeletes épület életveszélyt jelent az alatta közlekedők számára; aznap kezdődött meg a VI. kerületi társasház kártérítési pere a Fővárosi Bíróságon.

A lakók azért nyújtottak be keresetet a bírósághoz, mert álláspontjuk szerint az épület tetőterében 400 millió forintos kárt okozott egy beruházó. Az épület egy része szerintük azért vált életveszélyessé, mert a beruházó – aki egyben tulajdonosa is a tetőtéri ingatlannak – 2001-ben építkezésbe kezdett, ám egy elszámolási vita miatt a kivitelező 2003-ban levonult a munkaterületről.

A félbehagyott munkálatok után életveszélyes állapotban maradt a tetőtér; a megbontott tetőszerkezet miatt a tető és a zárófödém bármikor beomolhat. A társasház közlése szerint a belváros forgalmas helyén álló épület homlokzati elemei az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca járdáira zuhanhatnak.

A kártérítési per november 3-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik