Belföld

Trianon-emléknapoltunk – tudósítás galériával

Az ország kilencvenegy évvel ezelőtti megcsonkítására emlékszik ma a politika, és mindazok, akiket foglalkoztat ez a kérdés. A hivatalos elnevezés: nemzeti összetartozás napja.

“Állampolgársági esküt tett Vitéz Szenn Péter horvátországi református lelkipásztor és felesége, Szenn Vanda lelkipásztor Baktalórántházán, a nemzeti összetartozás felavatott emlékművénél, melyet az erdélyi testvértelepülés, Gyergyócsomafalva ajándékozott a szabolcsi városnak.”

A fönti pár sor egy szombati MTI-hír. Amihez sokat hozzátenni nem lehet. Azért a tisztesség – meg persze az olvasók – kedvéért összefoglaljuk a nap eseményeit. Alulról/hátulról kezdjük.

Délután

A fővárosi megemlékezések záróakkordjaként késő délután bakancsosok menete indult a szerb, a román és a szlovák nagykövetség épületéhez a budapesti Felvonulási térről. Az ezer főnyi sereglet először a közeli Hősök tere sarkán
álló szerb külképviseletet látogatta meg, melyet kordon vett körül, így hangosan
kellett kiabálni, hogy a redőny mögötti diplomaták jól hallhassák a
csapat revíziós igényeit.

Korábban úgynevezett nemzeti rock szólt a téren. Tudósítónk a Romantikus erőszak nevű formáció Száz százalék magyar című nótájára ért ki, majd – munkaköri kötelessége részeként – meghallgatta a Fejbőr előadását is.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az utóbbi zenekar névadóit (fejbőr) alaposan szemügyre vehette kollégánk, lévén a demonstrátorok kultúrkörében a zsilett nem áll meg pajesz fölött. Sőt: az ököl sem. Ugyanis a műélvezet hevében egymásnak esett két rajongó a közönség soraiban. Nyilván a méltóságteljes megemlékezés jegyében. Le is szólt valaki a színpadról: “Így akarjuk visszavenni az elszakított országrészeket?”

Még korábban

Szombat reggel katonai díszmenet vitte a nemzeti lobogót a Kossuth téren az Országház előtti ünnepélyes zászlófelvonásra. A kíséretben ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László, az t. Ház elnöke.

Jeles politikusaink eztán a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének produkcióját tekintették meg.

Trianonozik az ország - Képgaléria (Fotó: MTI és Neményi Márton/FN)

Trianonozik az ország – Képgaléria (Fotó: MTI és Neményi Márton/FN)

A Parlament nyílt napot tart, szabad a belépés, élnek is sokan a lehetőséggel, ifjak és idősebbek, elegáns urak és decens hölgyek, rövidnadrágos ifjak és trikós leányok csodálják a patinás falakat.

Kövér László az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban járt, ahol elmondta: eljött az idő, hogy ne csak arra emlékezzünk, amit elveszítettünk, hanem azt is ünnepeljük, amit újra megleltünk. A házelnök szerint most, hogy “az önzés, a hatalomvágy, a kapzsiság és a nemzetárulás bandériumait nyolc év tarolás és pusztítás után jobb elvek által kiszorítottuk, jobb jövőt remélve ünnepelhetjük a nemzeti összetartozást. Hiszen ígéretünkhöz híven a 2010-ben alakult új Országgyűlés első döntéseivel biztosította a magyar állampolgárságot minden magyarnak, aki nem Magyarországon él, s őseinek földjét nem kívánja elhagyni.” Kövér úgy véli, ezáltal minden magyar ember nemcsak lelkileg, de közjogilag is az egységes magyar nemzet részévé válhat.

Navracsics Tibor a magyar-horvát pikniken szerepelt a Zala megyei Sormáson. A közigazgatási és igazságügyi miniszter horvát kollégája, Drazen Bosnjakovic társaságában kijelentette: most, amikor reményeink szerint újabb történelmi fordulópont előtt állunk, “nem kell, hogy bizalmatlanul és ismeretlenként méregessük egymást”.

Az MTI egy másik, fotókkal gazdagon illusztrált hírében arról számolt be, hogy hatalmas jégeső hullott Sormásra. Arról nem szól a híradás, hogy mindez a miniszteri látogatás előtt, alatt, vagy után történt-e. Sőt szerkesztőségünknek arról sincs tudomása, hogy összefüggés állna fönn a természeti és a politikai jelenség között.

Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár Budafokon emlékezett olyan mondatokkal, mint “Új szél fúj a Kárpát-medencében, az összetartozás és a közös felemelkedés szellemének szele”.

Még a régi határon is túl

Jutott demonstrátor Trianonba is. A Magyarok Világszövetsége a
versailles-i kastély parkjában található Nagy-Trianon palota előtt

tartott nagygyűlést szombat délelőtt. A megmozdulásra másfélszáz
megemlékező érkezett Magyarországról
és nyugat-európai országokból.

Ott volt a Magyar Nemzeti Gárda tizenöt
fős
csoportja is, ketten a betiltott Magyar Gárda egyenruháját

viselték. Vezetőjük, Ináncsi József mérsékelten innovatívan bejelentette, hogy
aláírásgyűjtésbe kezdenek
“a trianoni békediktátum kérdéskörének felülvizsgálatával” kapcsolatos

népszavazás kiírására.


Patrubány Trianonban

Patrubány Trianonban

Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke beszédében úgy
vélte, hogy Trianont addig nem lehet meghaladni, és nem lehet pusztán
“kijelenteni, hogy elfelejtettük és nem fáj”, ameddig nem történt meg a
bocsánatkérés és a jóvátétel.
A beszédek között a tömeg magyar nemzeti és árpádsávos zászlókat lengetett, s azt skandálta: “Vesszen Trianon!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik