Belföld

Balhéval indult Budaházy mai tárgyalása

A hallgatóság táblákkal demonstrált, a vádlott húga korábban otthonában kereste fel a bírót. Schmitt nem kegyelmezett neki.

Ismét az elsőrendű vádlott melletti szimpátiatüntetéssel kezdődött a tárgyalás a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és társai ügyében a Fővárosi Bíróságon szerdán; a bíró bejelentette, hogy néhány napja személyesen felkereste a vádlott húga.

A tárgyalás kezdetén az előzetes letartóztatásban lévő, megbilincselve, kommandósok kíséretében “Szabadság!” felkiáltással érkező Budaházyt szimpatizánsai a teremben némán felállva, “Szeretjük Budaházyt”, illetve “Budaházy ártatlan” feliratú táblákat a kezükben tartva fogadták. Ezek után a bíró felszólította a demonstrálókat a távozásra, emlékeztetve a hallgatóságot arra, hogy a tárgyalóteremben nem lehet tüntetni, aki a rendet megzavarja, az kiküldhető. Erre a hallgatóság soraiból felállt Budaházy édesanyja és kijelentette, hogy nem távozik.

“Én mondhatom, hogy szeretem a fiamat” – fakadt ki az idős asszony. Ezután egy idős férfi a hallgatóságból megígérte a bíróságnak, hogy többet ilyet nem tesznek, mire a bíró hozzájárult, hogy a teremben maradjanak.

A korábbi tárgyalások kezdetén hol tapssal, hol néma felállással demonstráltak Budaházy mellett szimpatizánsai.

Otthonában kereste fel a bírót

Ezt követően a bíró felolvasta azt a május 13-án kelt dokumentumot, amelyben azt rögzítette, hogy mikor előző nap otthonába hazatért, a postaládánál egy fiatalabb hölgy fordult hozzá azzal, hogy ő Budaházy húga.

“Szeresse a bátyámat, mert ő egy a hazafi!” – mondta a nő, és távozott. A bíró az esetről készült, a szerdai tárgyaláson felolvasott dokumentumban azt is rögzítette, hogy a történtek az ügy elbírálásában nem befolyásolják.

A bíró közölte azt is, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította Budaházy György eljárási kegyelmet kérő kegyelmi kérvényét.

A büntetőperben korábban több védő az ügyész kizárását indítványozta elfogultság miatt, ám a szerdai tárgyaláson a bíró ismertette az ügyészség döntését, amelyben a kizárási indítványokat elutasították.

A büntetőperben szerdán a vádlottak meghallgatását követően várhatóan a tanúk meghallgatásával elkezdődik a bizonyítási eljárás.

A vád szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik