Belföld

Demokrata lesz Gyurcsány új pártja

A bejegyzés alatt álló Demokrata Párt lehet az a politikai szerveződés, amelyben vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - írja a Magyar Nemzet.

A napilap a politikai szervezet 2011. február 13-án tartott közgyűlési határozatához jutott hozzá, amely szerint “ha a Magyar Szocialista Párt kongresszusa úgy dönt, fel kívánja venni a Demokrata Párt nevet, akkor a Demokrata Párt (…) egyesül a Magyar Szocialista Párttal, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az egyesüléssel létrejövő társadalmi szervezet a jövőben a Demokrata Párt nevet viselje.

A Magyar Nemzet idézi a határozat másik pontját is, amely kimondja: a Demokrata Párt közgyűlése egyhangúlag döntött arról is, hogy ha az MSZP-kongresszus “nem határoz a Demokrata Párttá alakulásról, és ennek eredményeképpen az MSZP néhány korábbi tagjából másik társadalmi szervezet jön létre”, akkor a párt “egyesül ezzel a társadalmi szervezettel”.

Gyurcsány Ferenc a múlt hét végén külföldi újságíróknak már kilátásba helyezte, hogy egy új párt alapítását, ha kudarcot vall az MSZP átalakítása. A Magyar Nemzet idézi Puch László lapunknak adott interjúját, amelyben a pártigazgató keményen bírálta Gyurcsány platformját, amely “párt a pártban”, a volt kormányfőnek pedig azt üzente: vagy alkalmazkodik vagy kilép.

Kibeszélő show

A Népszabadság úgy tudja, hogy szerdán tárgyal az MSZP-frakció a Gyurcsány-platform által kezdeményezett pártszavazásról.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc és a jelenlegi pártvezetés vitája több fronton is zajlik, a Pest megyei MSZP-elnök megválasztását is ez a harc nehezíti.

ferenc reagál:

Azt írja az újság – történetesen a Magyar Nemzet -, hogy megvan Gyurcsány új pártja, a Demokrata Párt. A bejegyzés alatt álló párt közgyűlése ugyanis úgy határozott, hogy nevét – azaz a Demokrata Párt nevet – kérésre az MSZP rendelkezésére bocsátja. Hasonlóan jár el akkor is, ha a mai MSZP egy részéből jön létre új társadalmi szervezet, és ez utóbbi kívánja felvenni a Demokrata Párt nevet.

Azt történt tehát, hogy az MSZP számára lefoglalták a Demokrata Párt nevet. Lehetőséget teremtve arra, hogy az MSZP átalakulása, kinyitása esetén a párt nevében is jelezze az új politikai orientációt. Ez tehát az MSZP mozgásterének növelését jelenti. Ha akar, akkor él ezzel a lehetőséggel, ha nem akar, akkor nem.

Többször elmondtuk, hogy az MSZP-ből egy centrumra nyitott, balközép orientációjú demokrata pártot szeretnénk formálni. A Demokrata Párt alapítói a kisbetűs jelzős szerkezetből, nagybetűs tulajdonnevet formáltak. Hadd tegyem hozzá: az alapítók egy részét ismerem. Szándékaikról is tudtam, és nem volt ellene semmi kifogásom. Ma sincs, mert támogatok minden olyan kezdeményezést, ami növeli az MSZP mozgásterét, kinyitja politikáját, szervezetét. (via facebook).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik