Belföld

Állt a bál az MSZP frakcióülésén

Gyurcsány az erejét fitogtatta, míg a vele szemben álló párttársai az őszödi beszédet emlegették fel. Órákig ment a vita.

Egymást ostorozták a megjelentek az MSZP maratoni hosszúságú, több mint 9 órás frakcióülésén – legalább is ez derült ki a Hírszerző cikkéből. A legnagyobb feszültséget Gyurcsány Ferenc pártújítási törekvései keltik a képviselőtestületben, ennek megfelelően a volt miniszterelnököt támogatók és a vele szembenállók közt alakult ki szópárbaj.

Az egyik neve elhallgatását kérő résztvevő szerint Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy továbbra is nagy hatalma van a szocialista párton belül. „Jelezte a frakciónak, hogy ő osztja a pénzt” – írta a hírportál az informátorára hivatkozva.

A volt kormányfő állítólag arra is figyelmeztette párttársait, hogy az MSZP alapszervezeteinek többségében az ő emberei ülnek már, a pártszavazási kezdeményezéssel pedig azt akarta demonstrálni, hogy mennyi támogatója van.

Az ellenoldalon sokan bírálták Gyurcsányt: valaki az őszödi beszédet emlegette föl neki, volt aki a szélsőbb térnyerését rótta a számlájára. Többen azt kifogásolták, hogy a politikus folyamatosan kész tények elé állítja az MSZP-t.

A frakcióülés után Gyurcsány Ferenc közölte: nem akarja elhagyni az MSZP-t, ha lenne ilyen szándéka, már kilépett volna. Bejelentette azt is, hogy eldőlt, lesz pártszavazás. A volt miniszterelnök kifejtette: továbbra is az a szándéka, hogy az MSZP erős, befolyásos balközép párt legyen, és nem akarja azt elhagyni. A Demokrata Pártról szólva úgy fogalmazott, “nagyobb a füstje, mint a lángja”.

A volt miniszterelnök elmondta: megszokta, hogy a pártvezetők körében “árnyalt” a megítélése, és azt is tudja, sokan nem boldogok attól, hogy pártszavazást kezdeményezett. Ezt a szándékot azonban végül elfogadta a párt – tette hozzá.

Határozottan cáfolta viszont a Hírszerző értesülését, miszerint a frakcióülésen azzal fenyegette volna párttársait, hogy a Táncsics Alapítvány vezetőjeként továbbra is nagy hatalma van az MSZP-ben.

Mesterházy Attila közölte: az MSZP-frakció minden tagja megerősítette, hogy továbbra is a szocialista pártban kíván politizálni, és elfogadhatatlannak tartja, hogy közülük bárki másik pártot szervezzen vagy támogasson. A pártelnök elmondta: a frakció elfogadta javaslatát, amely arra kéri a választmányt, hogy írjon ki pártszavazást, ezért a kezdeményezéssel előálló, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform vállalta, hogy befejezi az aláírásgyűjtést.

Mesterházy Attila hozzátette: arról, hogy mely kérdésekről tartanak pártszavazást, a választmány dönthet, de elismerte, a frakcióülésen felvetődött, hogy a korábbi kormányfő által kezdeményezett kérdéseken kívül mást is szavazásra bocsássanak.

A résztvevők egyike szerint a frakcióülés “kulturáltan Gyurcsány-ellenes” hangulatban zajlott, többen azonban nagyon élesen kritizálták a korábbi kormányfőt, kifogásolták, hogy pártalapítási terveivel zsarolja az MSZP-t, és azt, hogy törekvéseiről nem tőle, hanem a sajtóból értesülnek.

Az MTI úgy tudja, Gyurcsány Ferenc arra figyelmeztette párttársait, hogy továbbra is sok híve van az MSZP-ben.

AJÁNLOTT LINK:

Gyurcsány: zsarolás és nyílt hadüzenet az MSZP-nek (Hírszerző)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik