Belföld

Jogerősen elítélték a Jobbik képviselőjét

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki 2008. március 15-én a rendőrökre támadt.

A másodfokú bíróság helyben hagyta a tavaly októberben első fokon kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és a 300 ezer forintos pénzbüntetést.

A védő a szabadságvesztés mellőzését kérte, mivel a képviselői jogállásról szóló törvény szerint azzal összeférhetetlen a parlamenti mandátum, és szerinte indokolatlanul súlyos joghátrányt jelent a mandátumvesztés.

dobott, rúgott

Samu 2008. március 15-én este a Belvárosban dobálta a rendőröket, majd egy pajzsba is belerúgott. A képviselő a vádbeli cselekménye előtt néhány hónappal garázdaságot követett el, amiért 2008-ban 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték.

Szóbeli indoklásában a bíró azt emelte ki, hogy nem lehet tekintettel politikai összefüggésekre, csupán arra, hogy a vádlott érdemes-e a büntetés enyhítésére vagy sem.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Lapunk megkérdezte az ügyben Rubovszky Györgyöt (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnökét, aki az iratok áttanulmányozása előtt nem akart nyilatkozni arról, elvesztheti-e mandátumát az elítélt jobbikos.

A jobbik reakciója:

Az évekkel ezelőtti állami és rendőrterror, illetve koncepciós jellegű, egyértelműen hamis ítéletek miatt fogadta el idén az Országgyűlés a semmiségi törvényt. A 2006-os események folyományaként még évekkel később is utcai tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket a tiltakozók. Samu Tamás is egy ilyen jellegű eseményen vett részt 2008-ban a Művészetek Palotájánál, ahol éppen a még mindig szabadlábon lévő Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. A mentelmi jog mögé soha nem bújtak a Jobbik képviselői, bár jellemző, hogy az Országgyűlés is csak három jobbikos képviselő mentelmi jogát függesztette fel ebben a ciklusban, míg az igazi politikusbűnözőknek nem kell elszámoltatástól tartaniuk.

A Jobbik vezető testületei az érintett képviselővel közösen áttekintik a kialakult helyzetet, annak jogi összefüggéseit, s ennek értékelése után hozzák meg a megfelelő döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik