Belföld

Íme a magyarérettségi feladatok és megoldásaik!

Petőfi- és Csokonai-vers, Móricz-novella és Nemes Nagy Ágnes egyik költeménye is szerepelt a példák között.

Hétfőn nyolc órakkor rendben megkezdődött az érettségi a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegennyelv vizsgákkal; rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés. Középszinten 1192 helyszínen 90 275 tanuló, emelt szinten 34 helyszínen 1292 diák tesz írásbelit.

A magyarérettségi feladatsorokat az eduline.hu hozta nyilvánosságra az interneten. A szövegalkotási feladatsorban Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeménye és egy Móricz-novella szerepelt. Ezek a művek nem tartoznak az ismertebbek közé. Az érvelést választó diákoknak Szophoklész Antigoné című drámájának részlete alapján kellett esszét írniuk az emberi magatartásformákról. A szövegértési részben Nemes Nagy Ágnes: Párbeszéd a mai versről című alkotását kellet értelmezni – írja az eduline.hu.

Az MTI a vizsgázó diákoktól úgy tudja Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című verse és az ezt parodizáló Karinthy Frigyes-féle írás összehasonlító elemzése szerepelt az emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgáján.

Műértelmezés kategóriában a 2005-ös Nagy Könyv-akció kapcsán született, a magyar lakosság olvasási szokásait elemző szövegre kellett reflektálniuk az érettségizőknek, illetve érvelés kategóriában egy iskolaigazgatónak szánt, az év diákja címre vonatkozó beadványt kellett megírniuk.

Az emelt szintű szövegértési feladatok egyike A magyar irodalom történetei című kiadványból vett szöveghez fűződött: arra kellett ellenpéldát hozniuk a maturálóknak, hogy Ady Endre versei kizárólag a szimbolizmus jegyeit viselték magukon. Egy másik feladat Arany János: Ágnes asszony című balladájában a különböző verslábak kimutatása volt.

Az eduline.hu szerint az Oktatási Hivatal az iskoláknak küldött levelében arra kéri az intézményeket, hogy ne adják ki a feladatsorokat 13 óra előtt. Erre a visszaélések elkerülése érdekében van szükség – áll a dokumentumban.

A portál cikke folyamatosan frissül, itt megtalálhatók a nem hivatalos megoldások is:

Magyarérettségi: feladatlapok és megoldások

A magyarérettségire javasolt megoldásokat találhatnak még az FN.hu-n is, ha ide kattintanak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik