Belföld

Folyt a vér Gyöngyöspatán

Négyen sérültek meg a hevesi verekedésben, amely a helyi romák és a Véderő tagjai között tört ki. A romák szerint a bunyó előtt pisztollyal fenyegették őket terepszínű egyenruhások. A településre több száz rendőr érkezett.

Négyen sérültek meg a Heves megyei Gyöngyöspatán késő este kitört verekedésben. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese az közölte, az elsődleges megállapítások szerint az egyik sérült állapota súlyos, a többieké könnyebb. A sérülteket a hatvani kórház traumatológiai osztályára vitték. Gyöngyöspatán este – eddig tisztázatlan körülmények között – verekedés tört ki a Véderő nevű szervezet és a helyi romák között.

Kődobálás előzte meg a verekedést

A Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke szerint a verekedés előtt terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Előtte pedig messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra. Horváth Aladár azt mondta: a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen.

Balhé után. Fotó: Komka PÉter / MTI KÉPGALÉRIA

Balhé után. Fotó: Komka Péter / MTI KÉPGALÉRIA

A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség – mondta a jogvédő.

Betyársereg és/vagy Véderő?

A helyszínre érkezett a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője is, aki tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet, azt mondta: ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események. Horváth László úgy értesült, a Betyársereg nevű szervezet tagjai jártak a településen, ők verekedtek össze a helyi romákkal. Más hírek szerint a Véderő tagjai mentek vissza a településre.

Az Indexnek előzőleg Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. Napközben állítólag egy pisztolyt is mutogatva fenyegették őket – írta az Index.
A Roma Sajtóközpont (RSK) szerint a Véderő és a Betyársereg tagjai együtt jelentek meg. Egy 30-35 fős, katonai gyakorlóruhát viselő ittas csoport jelent meg a cigánytelepen, majd kövekkel dobálták a házakat, és megsebesítettek egy 14 éves gyermeket; ezt követően kezdődött a verekedés. A rendőrség szerint több tucat ember verekedett össze.

Ki kit vert?

A Véderő nevű szervezet vezetője azt mondta, hogy egyik emberüket és a vele lévő “három civilt” támadott meg mintegy 80 cigány ember. Eszes Tamást telefonon értesítették a történtekről. A faluba érkezve arról beszélt: őt arról tájékoztatták, hogy 80 cigány ember rohant ki az egyik utcából a négy emberre. Elmondta, vascsövekkel, karókkal várták őket, és mint hozzátette, úgy látszik, hogy készültek a támadásra.
Szemtanúk a sajtó munkatársainak azt mondták, hogy a mentőben elhelyezett sérültek fejéről, arcáról folyt a vér. “Karnyi vastag bodzafát, lapátnyelet” láttak – mondta egyikük, hozzátéve, “százan mentek öt emberre”.
Voltak olyanok is, akik már pizsamából visszaöltözve álltak kinn az utcákon, de nem akartak beszélni az újságírókkal, mert “nem írják meg az igazat”, ők meg “nem tudják, hogy a magyar ember hogy védje meg magát”.

Több száz rendőr érkezett Gyöngyöspatára

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság. A szóvivő közölte: hétfő reggeltől fokozott rendőri ellenőrzés volt Gyöngyöspatán, ami elvileg kedd éjfélig tartott volna, de ez most folytatódik. A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.
A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint kora hajnalig két embert állítottak elő, de az előállítások még tartanak Gyöngyöspatán.

Észhez kellene térni!

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. “Véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult” – tette hozzá.
Horváth László minden felelős politikai erőt arra szólított fel, hogy térjen észhez, “mert az nem megy, hogy éjfélkor itt kell állni az utcán, és mindenki fél.”
Közölte: a rendtől egyelőre messze vagyunk, de Gyöngyöspatát csak a gyöngyöspataiak tarthatják rendben, nem lehet importálni a biztonságot, erre tanúbizonyság a mai este. A rendőrségnek még sokáig itt kell maradnia – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik