Belföld

Az MTV híradó teljesítette a “kívánatos pártarányokat”

A kívánalom: egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok és egyharmad ellenzék.

A Magyar Televízió hírműsora az elmúlt egy hónapban teljesítette a kívánatos pártarányokat – közölte Rákosy Zsófia, a Magyar Távirati Iroda (MTI) kommunikációs vezetője csütörtökön.

A “kívánatos pártarány” azt jelenti, hogy egyharmad kormány, egyharmad kormánypártok és egyharmad ellenzék – ismertette, hozzátéve: a jövőben rendszeresen készülnek majd ilyen felmérések a közmédiumok hírműsorainak pártarányairól.

Az MTI Hírcentruma a Magyar Televízió M1-es csatornáján a március 21. és április 17. közötti időszakban főműsoridőben sugárzott (“félnyolcas”) Híradó szereplőinek pártarányairól készítetett saját elemzést.

Ennek eredményeit két táblázatban foglalták össze említés, illetve szinkron szerint. Az említés címszó alatt azok az esetek szerepelnek, amikor egy-egy szereplő neve, illetve vele kapcsolatban hír hangzott el az adásban, és ez hány másodpercig tartott. A szinkron alatt pedig azok az esetek vannak felsorolva, amikor egy szereplő a saját hangján szólalt meg és az, másodpercben mérve, mennyi időt jelentett.

Ez alapján említés szintjén az esetek 21,6 százalékában a kormánnyal, 29,4 százalékában a kormánypártokkal foglalkozott a híradó. Az esetek 49 százalékában kerültek szóba az ellenzéki pártok, míg 2 százalékban beszéltek függetlenekről.

A szinkront, vagyis a politikusok megszólalását tekintve: A kormány 32,6, a kormánypártok pedig 27,9 százalékban szerepeltek. Az ellenzéki megszólalások aránya 37,2 százalék, a függetleneké pedig 2,3 százalék.

Így az elemzésből megállapítható, hogy az M1 fél nyolcas híradója a médiapiac által elfogadott, kiegyensúlyozott közszolgálati hírszolgáltatásnak megfelelő arányokban szerepelteti műsorában a különböző pártpolitikai, illetve kormányzati szereplőket – közölte Rákosy Zsófia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik