Belföld

Nemzeti Hitvallás lesz a NENYI?

A Nemzeti Hitvallást kell kihelyezni az államigazgatási szervek, hivatalok falára.

Az Index információi szerint az új alkotmány elfogadása után a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat (NENYI) helyett a preambulum vagy annak egy rövidített változata kerülhet az államigazgatási szervek, hivatalok, közintézmények falára.

A hírportál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a preambulum eleve olyan szövegként készült, amilyennek az Orbán-kormány a NENYI-t szánta. Schmitt Pál köztársasági elnök nemrég még a jogi szakzsargon félretételét is javasolta, hogy minél magyarabb hangzású legyen a bevezető. Az államfő felvetése után a Fideszben változtattak is az elnevezésen, a szövegező bizottság bejelentette, hogy a preambulumot Nemzeti Hitvallásnak fogják nevezni.

A cikk felidézte: a kétharmados Fidesz-győzelmet követő hetekben kormányrendeletként kihirdetett szimbolikus szöveget tavaly július óta 50×70 centiméteres keretben ki kell helyezni az államigazgatási szervek, hivatalok és intézmények falára.

Korábban a NENYI-t “Orbán-bullának” keresztelték át ellenzői, akik szerint tűrhetetlen, hogy egy demokráciában parancselvű tekintéllyel kényszerítsenek embereket valakinek a politikai véleményének bámulására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik