Belföld

Felsőoktatási koncepció: csak átdolgozást kért Orbán?

Így értelmezik az államtitkárságon, hogy a miniszterelnök visszadobta a terveket.

Nem új felsőoktatási törvénytervezetet kell kidolgozni, hanem az eddigit pontosítják, amelyet első olvasatban tárgyalt szerdán a kormány – legalább is így értelmezi az oktatási államtitkárság a szerdai kormányülés eredményeit. A Független Hírügynökségnek az államtitkárság egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta: túlzónak érzik azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az államtitkárt visszaküldték megint a startvonalra illetve “tüdőlövést kapott a második koncepció is”.

Az új felsőoktatási törvény koncepciója sérthet bizonyos érdekeket, ezért várható volt, hogy átdolgoztatják. Az államtitkárság folytatja az egyeztetést az ügyben, két hét alatt kell elvégezni a pontosításokat, és várhatóan májusban ismét a kormány elé viszik a tervezetet. Az államtitkárságon ugyanakkor nem értik, hogy a zárt kormányülésről hogyan szivároghattak ki információk, amelyek ráadásul nem is voltak teljesen pontosak – tudta meg a Független Hírügynökség.

A stop.hu szerint a miniszterelnök hosszan sorolta kifogásait szerdán az anyaggal kapcsolatban, amit szakmai körökben katasztrofálisnak minősítettek. A hírportál egyik forrása úgy fogalmazott, hogy “tüdőlövést kapott Hoffmann Rózsa második felsőoktatási koncepciója is”. A kormányfő iránymutatásként rögzítette: azt sem tartaná az ördögtől valónak, ha összesen három állami egyetem maradna, a többi oktatási intézmény fennmaradását, avagy bezárását pedig eldönthetné a piac. Hoffmann Rózsát januárban egyszer már visszaküldték a startvonalra, mert az első verziót sem a Fidesz oktatási műhelyei, sem pedig a kabinet nem tartotta elég színvonalasnak. Januárban néhány hetet adtak a koncepció újraírására, de csak három hónappal később, szerdán került a kabinet asztalára az anyag – olvasható a hírportálon.

Egyelőre kérdéses, mikor szavazhatnak végül a parlamentben az új törvényről. Hírek szerint kevés már az esély arra, hogy még a tavaszi ülésszakban megszületik a döntés, így már csak szeptemberben kerülhet a parlament elé a tervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik