Belföld

Rendőrök utolsó segélykiáltásai?

Féltik társai az Orbánnak nyílt levelet író egyenruhást. A Pest megyei főkapitányt állítólag kirúgás fenyegeti.

Szakszervezeti vezetők utolsó segélykiáltásnak minősítették mind az Ármós Sándor Pest megyei főkapitány megszorító intézkedéseiről szóló levelet, mind a Facebookon egy rendőr őrnagy által közzétett írást.

A Független Hírügynökség úgy tudja, egy valódi rendőr őrnagyról van szó, akit azonban egyelőre nem sikerült elérni. Az kérdéses, hogy érheti-e hátrányos intézkedés a rendőrt elkeseredett levele miatt. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára ugyanis azt mondta, hogy nemrég első fokú ítéletben elutasította a bíróság a keresetét, amit egy másik szakszervezet internetes oldalán róla megjelent állításokkal kapcsolatban indított. A bíróság azzal indokolta a kereset elutasítását, hogy az új médiatörvény szerint az internetes oldalakon, blogokban, közösségi portálokon lévő írások nem minősülnek sajtóterméknek, így nem is támadhatók. Azt Bárdos Judit nem tudta, hogy pontosan kiről van szó, de mint mondta, szakszervezetük jogsegélyt nyújt bárkinek, aki az állományból hozzájuk fordul.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a rendőr által a miniszterelnöknek címzett levelet nem olvasta, de miután a Független Hírügynökség megismertette annak tartalmával, azt mondta, hogy az helytálló, bár stílusáról azt mondta, nincs hozzáfűzni valója.

A levél kommentelői között egyébként több rendőr is van, egyetértenek a levél írójával, de felvetik annak lehetőségét, hogy hátrányosan fogja érinteni az őrnagyot, amiért szót emelt az állományért.

A levél említést tesz arról is, hogy a helyi szerveknél az őrmesterek 80-100 ezer forintot keresnek, amiért elvárják, hogy friss, fitt, művelt, pihent és mindig hadrafogható legyen. Kitér arra is, hogy A Terrorelhárítási Központnál ugyanez az őrmester annyit keres, mint a helyi szervnél egy alezredes alosztályvezető, közben pedig semmit sem csinálnak. Ezzel együtt felhívja a miniszterelnök figyelmét arra, ne feledje, ezek az emberek közülük mentek oda és elmesélik, hogy egész nap sportolnak, uszodába járnak és lézengenek. Más rendőri szerveknél, mint írja, semmire sincs pénz, de még papírra, WC-papírral, tolmácsra, szakértőre se.

Ármós Sándor ügyében, ahogy arról korábban beszámoltunk: a Népszabadság információi szerint hamarosan távozhat posztjáról a Pest megyei rendőrfőkapitány. Az indok az lehet, hogy nem győződött meg az adatok helyességéről, amikor megkongatta a vészharangot a főkapitányság sanyarú helyzete miatt, és pánikot keltett a rendőrök között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik