Belföld

Nem hisz benne, mégis átszervezné az EU-t Orbán

A miniszterelnök a parlamentben értékelte a magyar uniós elnökséget.

Magyarországot és Európát is át kell szervezni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A kormányfő a magyar uniós elnökség félidején elmondott napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: felismertük és megértettük, hogy a Magyarország és Európa előtt álló problémák nagyon is hasonló természetűek, és a feladat természetrajza is hasonló.

A két legfontosabb feladat Magyarországon és Európában is ugyanaz: az államadósság csökkentése és a munkahelyteremtés – mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a magyar elnökség legfontosabb teendője az Európai Unió közös gazdasági kormányzásának megteremtése.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában kijelentette: ebben Magyarország jó úton és jó ütemben halad, függetlenül attól, hogy nem csatlakozott az unió versenyképességi paktumához, amelyet az eurozóna tagállamai kezdeményeztek.

Elsőként a szocialista Mesterházy Attila reagált a miniszterelnök felszólalására. “Kicsit árnyalta a képet, hogy a miniszterelnök mondatai a 15 perc kétharmadában nem európai kérdésekről szóltak” – mondta. Szerinte a magyar elnökség sikere a háttérben dolgozók sikere. Dícsérte a romastratégia előkészítését, illetve a horvát csatlakozási folyamat előrehaladását. Kifogásolta viszont, hogy a kormány “politikai okokból” számos olyan köztisztviselőt bocsátott el az elnökség kezdetén, akik évek óta részt vettek az elnökség előkészítésében. A médiatörvény és az alkotmányozás is rossz fényt vetett az országra, példaként a Velencei Bizottság vizsgálatát hozta fel, amire eddig nem volt példa soros elnökkel szemben.

Mesterházy Attila felszólalására reagálva a miniszterelnök azt mondta, lehet, hogy felszólalása belpolitikainak tűnt, de ez csak érzékcsalódás, mert az EU-ban is pont ezekről a kérdésekről van szó. “Mi nem hiszünk az Európai Unióban, mi Magyarországban hiszünk” – mondta Orbán Viktor. “Számunkra az Európai Unió nem hit kérdése, hanem ész kérdése” – tett hozzá, szerinte ugyanis a cél az, hogy az európai uniós célokat összehangolják a magyar érdekkel. Szerinte ez a “modern nemzetköziség”, ami szemben áll a premodern nemzetköziséggel, ami a nemzeti érdekek feloldására koncentrált.

AJÁNLOTT LINK:

Tovább ragozzák az alkotmányt (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik