Belföld

A PTE klinikai főigazgatója szerint fizettek a rezidenseknek

Nemrég többeket eltanácsoltak a pécsi kórházakból; az érintettek szerint munkaszerződésükkel "röghöz akarták kötni" őket.

A Magyar Rezidens Szövetség a múlt héten közölte: a PTE hónapokon át visszatartotta több gyermekgyógyász-rezidens ötvenszázalékos hiányszakmás bérkiegészítését, ráadásul olyan munkaszerződést kívánt velük aláíratni, amelyben ez a tétel nem is szerepelt. Miután a rezidensek ezt nem akarták aláírni, eltanácsolták őket.

Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai főigazgatója az MTI-nek azt mondta: az ötvenszázalékos pótlékot, amelyet a tárca kiutalt a részükre, azonnal kifizették, amint megérkezett az összeg. A munkaszerződésekkel valóban volt egy kis csúszás, de – szerinte – azokat időben megkötötték.

Arra vonatkozóan, hogy ezek miért nem tartalmazták a hiányszakmás bérkiegészítést, a főigazgató azt mondta: ez egy sablon munkaszerződés volt, de erről tájékoztatták is a rezidenseket. Hozzátette, hogy az üggyel kapcsolatban az államtitkárság megkeresésére már elküldték a választ.

Kollár Lajos kiemelte: “ez nem pécsi és nem egyedi probléma. Ismert az ország gazdasági helyzete, az egészségügy finanszírozása”. Mindenki küszködik, a pécsi egyetem klinikája is – fogalmazott, hozzátéve, hogy nekik is nagy problémát jelent az elvándorlás, de igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni ez ellen.

Tájékoztatása szerint a mostani ügyben tárgyalni fognak a rezidensekkel, és reméli, hogy megoldódik a probléma. A klinika mindenben szeretne a törvényes keretek szerint eljárni, illetve a rezidenseket megtartani – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik