Belföld

826 millió forintba kerülne a Margitsziget teljes rendbetétele

Ebből csaknem minden problémát megoldanának. Kár, hogy nincs ennyi pénze az önkormányzatnak.

A Margitsziget teljes rendbetétele 826 millió forintba kerülne, erre azonban az önkormányzatnak nincs pénze, kisebb ráfordításokkal azonban elkezdenék a sziget felújítását – közölte Szaniszló Sándor (MSZP), a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottságának elnöke kedden.

A bizottság kihelyezett ülést tartott, az ülés valójában a sziget bejárását jelentette. Eközben Szaniszló Sándor az MTI-nek elmondta, hogy a 826 millióból a zöldterületek rekonstrukciója és megóvása, valamint a szökőkutak, ivókutak, tórendszerek, vízesések üzemeltetése és őrzése biztosítható.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy először az alapvető hiányosságokat szeretnék pótolni. Kevés az illemhely a szigeten – mondta -, a futószőnyeg nagyon rossz állapotban van, a közbiztonságra is folyamatosan panaszkodnak, és a parkolásnál is rendet kellene tenni. A fenntartó Főkert Zrt. a bizottság elé terjesztett egy operatív tervet, ennek megvalósítása folyamatos. A problémákat az elnök elmondása szerint költséghatékonyan szeretnék orvosolni, például a vizesblokkokat nem 30 millióból felújítani, hanem olyan vállalkozókat keresni, akik büfét vagy éttermet nyitnának, és cserébe felújítanák a WC-ket.

A futópálya felújítására 300 ezer forintot irányoztak elő a költségvetésben, miközben legalább 2 millió forintra lenne szükség – mondta az elnök. A közterület-felügyelettel egyeztetnek a szigetőrök kihelyezéséről, illetve két rendőr is vigyázza már a sziget biztonságát.

A parkolásról szólva Szaniszló Sándor azt mondta, folyamatos probléma, hogy az autósok tiltott helyen állnak meg járműveikkel; ezért felmerült, hogy a Parking Kft. jelöljön ki több parkolóhelyet, de ezt végül elvetették. Parkolóház létesítésére nincs pénz, így fenntartják, hogy a gépkocsikat a kijelölt parkolóhelyeken le kell állítani, és a sziget belsejét csak közösségi közlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog lehet megközelíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik