Belföld

Schmitt Pál a gyerekvállalásról

„…s ki viszi át fogában tartva a szerelmet a túlsó partra?”

Nagy László egyik legismertebb versének záró kérdésével nyitott meg a tudományos akadémián egy demográfiai folyamatokkal foglalkozó konferenciát az államfő. Schmitt Pál emlékeztetett rá, hogy egész Európa küzd az elöregedéssel, a családok válságával, a csökkenő születésszámmal.

Az államfő üdvözölte, hogy jelen állapot szerint a családok megbecsülésének, védelmének helye lesz a jövő magyar alkotmányában. A köztársasági elnök ugyanakkor nehezményezte, hogy kevés a hajlandóság a részmunkaidős foglalkoztatásra, a rugalmas munkaidő alkalmazására. “Az emberek egymásra mutogatnak: az édesanya, aki otthon marad gyermeket nevelni, afféle potyautasnak számít; aki pedig visszamegy dolgozni, az rossz anyának. Minden megoldásban csak a rosszat látjuk, a döntéseket nem tiszteljük, az erényeket nem támogatjuk eléggé”.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, Európa államaiban azt tapasztalni, hogy a polgárok nem akarnak családot alapítani, gyermeket vállalni. Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: Európa jövője a családokon múlik.

AJÁNLOTT LINK:

Schmitt Pál köztársasági elnök beszéde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik