Belföld

Változások várhatók a Fidesz alkotmánytervezetében

A gyermekek utáni szavazati jog kikerülhet a javaslatból, a nemzetiségek védelmét viszont belefoglalnák az alaptörvénybe.

A hét végén tárgyalja a Fidesz elnöksége a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatával kapcsolatos módosításokat, amelyeket ezt követően, hétfőn a kormánypárti frakciószövetség is megvitat – mondta csütörtökön az MTI-nek a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának tagja, Gulyás Gergely (képünkön), aki több változtatás lehetőségét is előrevetítette.

Ezek között szólt arról – amire már több kormánypárti politikus nyilatkozata alapján is számítani lehetett -, hogy nagy valószínűséggel a gyermekek után járó családi szavazati jognak még a lehetősége is kikerül az alkotmányjavaslatból.

Egy másik nagyobb terület, az alapvető jogok biztosáról szóló fejezet. A Fidesz-KDNP előterjesztése szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, akinek lennének helyettesei. Kimondanák továbbá, hogy a biztos különös figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekei mellett a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmére is. Az ombudsmant változatlanul az Országgyűlés választaná hat évre, helyetteseit pedig ő maga nevezné ki. A személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért független hatóság felelne.

Az ombudsmanokat érintő szövegpontosításról szólva Gulyás Gergely azt mondta: az alapvető jogok biztosának két helyettese garantálja a jövő nemzedékek érdekeinek, valamint a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmét. Mindezek alapján – mandátumuk lejártáig – Szabó Máté ombudsman helyettese lenne Kállai Ernő és Fülöp Sándor. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az adatvédelmi ombudsman intézménye megszűnik.

A Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának fideszes tagja elmondta azt is, hogy indítványuk szinte minden fejezetéhez vannak módosítási kezdeményezések. A kormánypártok nemcsak a saját, hanem az ellenzéki és a független országgyűlési képviselők módosítási kezdeményezéseit is áttekintik majd, sőt ő a “külső” javaslatokból is készít egy összefoglalót.

A nemzeti konzultációs kérdőívek válaszai alapján is készülhetnek indítványok; a válaszok eredményét Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti majd várhatóan jövő hétfőn.

Lázár János korábban azt mondta, arra is lát esélyt, hogy a parlamentben szintén tárgyalt Szili Katalin-féle alaptörvény-javaslatából bekerüljenek bizonyos elemek a kormánypártok indítványába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik