Belföld

Nem kap enyhítést a magyar “bendzsós gyilkos”

A férfi egy alkalmi ismerősét ölte meg dühében Új-Zélandon.

Az új-zélandi fellebbviteli bíróság elutasította annak a magyar turistának a kérelmét büntetése enyhítésére, aki 2007-ben dühében bendzsóval agyonütött egy idős férfit, és akit ezért két évvel később 12 évi börtönbüntetésre ítéltek – jelentette csütörtökön a wellingtoni média.

A búvároktatóként dolgozó, 34 éves magyar férfi – Ambach Ferdinánd – és a 69 éves Ronald James Brown egy bárban kerültek közelebbi kapcsolatba. Brown azt gondolta Ambachról, hogy homoszexuális, a lakására hívta, és megpróbált közeledni hozzá. A két férfi között ezután heves vita tört ki, és a magyar többször fejbe ütötte Brownt egy bendzsóval, majd a hangszer letört nyakát belenyomta az áldozat szájába. Brownt kórházba szállították, de nem sikerült megmenteni az életét.
Az aucklandi felső bíróság halált okozó testi sértésben és nem szándékos emberölésben találta bűnösnek a magyar férfit. A büntetési tétel kihirdetésekor közölték, hogy nyolc évnél előbb nem bocsátható szabadon. A büntetést súlyosbította az a körülmény, hogy Ambach nem vallotta magát bűnösnek, és hogy a bíróság állítása szerint nem tanúsított megbánást.

Ambach enyhébb büntetésért fellebbezett, arra hivatkozva: nem közölte vele senki, hogy ha bűnösnek vallja magát az emberölés egy enyhébb minősítésű esetével, akkor enyhébb büntetésre is számíthat, és mint állította, azért volt szótlan a tárgyaláson, mert ügyvédje azt tanácsolta neki, hogy ne mondjon semmit.

A fellebbviteli bíróság azonban elutasította a kérelmet, mondván, nem látja indokoltnak, hogy megváltoztassa az emberölésnek azt a minősítését, amelyet az elsőfokú bíróság állapított meg két évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik