Belföld

Rasszizmus ellenes akciók Gyöngyöspata miatt

Az Amnesty International (AI) levélírókampánnyal és a Belügyminisztérium elé szervezett gyertyagyújtásos, békés demonstrációval reagál a gyöngyöspatai helyzetre.

A jogvédő szervezet megfogalmazott egy mintaüzenetet, amelyet bárki továbbküldhet címzéssel és aláírással ellátva.

Az AI levele a gyöngyöspatai események nyomán azonnali és megfelelő lépéseket kér az állampolgárok egyenlő védelmére, elítél minden közösség elleni erőszakot, a rasszista indítékú erőszak kivizsgálását és megbüntetését kéri. Azoktól, akik csatlakoznak a levélíró kampányhoz, a jogvédők azt is kérik, hogy a Facebook-on cseréljék ki profilképüket a kampányhirdetések egyikére. Ezek is arra szólítják fel a magyar hatóságokat, hogy hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeiknek eleget téve avatkozzanak be a törvényes rend fenntartása érdekében. Ezt az AI már korábban, csütörtökön is kérte, közösen a Európai Roma Jogok Központjával és a Human Rights First nevű jogvédő szervezettel. A címzettek közt volt Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter, több parlamenti képviselő, valamint Kállai Ernő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

Orbán Viktor kormányfő pénteken egyeztetett a cigányság helyzetéről Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral és Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselővel, az Országos Roma Önkormányzat (OCÖ) vezetőjével. A megbeszélés után kiadott közleményben mindössze annyi áll: a felek egyetértettek abban, Magyarországon a rend fenntartása a rendőrség kötelessége. Az origo.hu azonban úgy tudja: a találkozó eredménye, hogy a belügyminiszter megbízást kapott a Gyöngyöspatán is járőröző polgárőrökhöz hasonló szervezetek tevékenységének megállítására. A Heves megyei Gyöngyöspatán a Jobbik támogatását élvező Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai “járőröztek” fekete – a feloszlatott Magyar Gárdáéra emlékeztető – egyenruhában, távozásukkor pedig bejelentették, hogy legközelebb Hajdúhadházra mennek.

AJÁNLOTT LINK:

Nemzetközi szervezetek levele a kormányzathoz a roma közösséget fenyegető szélsőséges csoportok miatt (amnesty.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik