Belföld

Orbánék is üzentek: a vezérnek távoznia kell

Magyarország támogatja a Kadhafi elleni háborút.

A magyar kormány teljes mértékben támogatja az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as számú, rendkívül erőteljes határozatát és az annak alapján megindított katonai akciókat. A BT-határozat szövege többet jelent a légtérzárlat kikényszerítésénél: a polgári személyek és polgári személyek lakta területek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell. Ez azonban nem jelentheti külföldi megszálló erők megjelenését – szól a magyar Külügyminisztérium közleménye.

A magyar diplomácia leszögezi: Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból és a nemzetközi bíróság/líbiai nép előtt felelnie kell tetteiért. A líbiai kormányerők a bejelentett tűzszünet ellenére is folytatták előrenyomulásukat és a polgári célpontok elleni támadásokat. Ennek fényében üdvözöljük, hogy szövetségeseink megkezdték a BT-határozat kikényszerítését. A polgári lakosság megvédése érdekében a nemzetközi közönség számára nem maradt más alternatíva, mint az erő határozott alkalmazása. A március 19-én este elindított határozott katonai fellépés világos üzenet Kadhafi számára.

A magyar Külügyminisztérium közleményében az ál, hogy a magyar kormány reményei szerint az időben történő katonai beavatkozás megelőzi a Balkánon, közvetlen szomszédságunkban a kilencvenes években tapasztalt tragédiák bekövetkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik