Belföld

Sokan meghalnak, mire nyugdíjba mehetnek

Életveszélyes lehet, ha az embereket nyugdíjukig dolgoztatják.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) úgy véli, szó szerint életveszélyes megszüntetni a korkedvezményes nyugdíj intézményét. Az érdekképviselet tiltakozik a táppénz csökkentése ellen is – közölte Székely Tamás elnök.

A VDSZ eljuttatott a parlamenti képviselőknek egy kiadványt, amely riasztó képet fest a több műszakban dolgozók egészségi állapotáról. A fokozott igénybevétel miatt náluk az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatás “szó szerint életveszélyes lehet”, e körben az átlagéletkor általában még a 62 évet sem éri el.

Az éjszakai műszakban is dolgozó nők között bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, a folyamatosan, huzamosabb ideje több műszakban dolgozók körében drasztikusan nő a magas vérnyomásos betegség gyakorisága és az infarktus előfordulása is.

A szakszervezet e felmérés alapján “még ijesztőbbnek és felháborítónak tartja, hogy a kormány szakmai egyeztetés nélkül, egyoldalúan döntött a táppénzek drasztikus csökkentéséről”. A VDSZ elvárja, hogy a döntéshozók egyeztessenek, mielőtt egyetlen tollvonással megszüntetnék a kedvezményeket.

A szakszervezet arra is felhívja a figyelmet: más a korengedmény és más a korkedvezmény. Az előbbire azok jogosultak, akik huzamosabb ideig dolgoznak a szervezet fokozott igénybevételével járó munkakörökben – ilyenek a vegyipari dolgozók, a rendőrök, tűzoltók is.

A korkedvezmény azt jelenti, hogy valaki az öregségi nyugdíjra való jogosultság előtt nyugállományba vonulhat. Mint korábban írtuk, ez érvényes például a parlamenti képviselőkre, polgármesterekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik