Belföld

Nem létező jogszabályt módosított az Országgyűlés

Egy olyan szövegrészletet írtak át az egyik törvényben, mely 2007 óta nem szerepelt benne.

Nem létező szövegrészt módosított a kormány javaslatára az Országgyűlés tavaly ősszel. Az Opten csütörtöki közleménye szerint “az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben meghatározott határidők ismételt megnyitásáról és a kárpótlás lezárásáról” szóló törvényről van szó. Ebben a jogszabályban módosította a parlament azt a szövegrészt, amely 2007 óta már ott sem volt. A közlemény szerint a tévedés oka az lehet, hogy a jogalkotók feltételezhetően csak a Complex Jogtár szolgáltatását használták.

Az eredeti szövegrész arról szólt, hogy a jogosultak a Központi Igazságügyi Hivatalhoz juttathatják el igényeiket, és ez a szervezet is bírálja el azokat. Ez a szövegrész aztán 2007-ben úgy módosult, hogy a jogosultaknak a kérelmeket a kárpótlási hatósághoz kell eljuttatniuk, és az is dönt felőlük. Ezután 2010. végén úgy módosították a törvényt, hogy ezt a feladatot a Központi Igazságügyi Hivatal helyett ezután a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata látja el.

A közlemény szerint a hiba forrása valószínűleg az lehet, hogy a Complex Jogtárában a mai napig helytelenül szerepel az eredeti törvény, nem vezették át benne a 2007. január elsejétől életbe lépett módosítást. A piacon szereplő három másik nagy törvénytár szolgáltatásában ugyanis a szövegrész jól szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik