Belföld

Szalai Annamária szerint szabad a sajtó

Szerinte a közszolgálat előző struktúrája morálisan, gazdaságilag lezüllött.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint teljesen szabad a magyar sajtó, a médiatörvénnyel sincsenek problémák. Szalai Annamária a Magyar Hírlapnak azt mondta, ezt már az Európai Bizottság vizsgálata is megállapította, jogalkalmazóként nekik ez a fontos. Szerinte az Európai Parlamentben (EP) múlt héten elfogadott határozat egy politikai játszma része, “az EP és a bizottság vitája” az NMHH szempontjából nézve “érdektelen”.

A hatóság akkor sem teljesen eszköztelen, ha a határon túlról szolgáltatnak olyan tartalmat, amely miatt a magyar médiatörvény alapján el kéne járni, de a szomszédos állam jogszabálya szerint nem. Ugyanakkor ezek az eljárások elég bonyolultak. Először a társhatóság intézkedését kell kérni. Ha ez eredménytelen, az Európai Bizottsághoz lehet fordulni. Hosszú évek alatt lehet egy ilyen eljárást lefolytatni, de ha súlyos törvénysértésről és a közönség érdekeinek a védelméről van szó, mindenképpen érdemes belekezdeni – tette hozzá Szalai Annamária.

Az NMHH elnöke szerint nem az ő kompetenciája, hogy mintegy ezerötszáz embert elbocsáthatnak a közmédiumoktól, de véleménye lesújtó a közszolgálati intézményrendszerről. Mint mondta, “az előző struktúra morálisan és gazdaságilag lezüllött. Fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és ellenőrizetlen volt”. Az új törvény lehetőséget teremtett egy nagyszabású iparági átalakításra. Szalai Annamária drukkol, hogy ez minél jobban sikerüljön, és mielőbb a képernyőn is megjelenjen, a közszolgálatiság legyen a mérce és a minőség.

AJÁNLOTT LINK:

Politikai sakkjátszmák a médiatörvény körül (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik