Belföld

Látássérültek demonstráltak jogaikért

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselőjének 12 pontos petíciót adtak át.

A látássérültek azt kérik, hogy a rehabilitációjukhoz szükséges pénzt adja vissza az állam, február végén ugyanis megszűntek a rehabilitációs központok, amelyek működtetéséhez havonta 35 millió forintra lenne szükség. Ezekben a – korábban uniós forrásokból létrehozott – centrumokban évente 1200 embert tanítottak közlekedni, fehér botot, számítógépet, Braille-írást használni.

Ez a munka pénzhiány miatt március 1-jén leállt. A hét központban dolgozó, több mint száz munkatársnak felmondtak. A petíciót átvevő fogyatékosügyi főosztályvezető szerint a helyzet nem a mostani kormány hibájából állt elő, az eredeti szerződések alapján a centrumok működtetése nem az államot terhelte volna.

Szőke László szerint az előző kormány mulasztott, nem készített középtávú pénzügyi tervet, amely révén a központok működése a fejlesztési projekt lezárulta után biztosítható lett volna. A főosztályvezető sajnálatosnak tartja, hogy a központok olyan szerződést írtak alá, amelyről utóbb kiderült, hogy a teljesítését nem tudják vállalni.

A tárca ugyanakkor napokon belül pályázatot ír ki, amely révén biztosítani fogják a központok működését ez év márciusától év végégig. Hogy mekkora keretösszegű lesz ez a pályázat, azt egyelőre nem kívánta megmondani a főosztályvezető, akinek a beszédét bekiabálásokkal zavarták meg a demonstrálók.

Kovács Krisztina gyógypedagógus elmondta: szeretnék, hogy a látássérültek jogait biztosítsa a kormány, képzett szakemberek dolgozhassanak a látássérültekért. Jelenleg törvényes jogaik sérülnek, mert a látássérülteknek is joguk van a látó emberekkel egyenértékű élethez: munkához, önrendelkezéshez, családhoz.

A demonstrálók követelik: a kormány tartsa be a fogyatékosügyi törvényt, az ENSZ-egyezményt és a fogyatékosügyi programot, az új alkotmány garantálja a fogyatékosok esélyegyenlőséghez való jogát. Hegedűs Angéla foglalkoztatási tanácsadó azt mondta: március elseje óta ezerkétszáz látássérült embernek nem biztosítják a törvényben garantált jogaikat. Szerintük valótlan a tárca állítása, hogy nem állami feladat az elemi rehabilitáció támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik