Belföld

Itthon is érzékelték a hatalmas japán földrengést

A szeizmológus szerint a gyógyszergyárak érzékeny mérlegei megzavarodtak a 8,9-es földmozgástól.

Magyarországon is érzékelték a szeizmológiai műszerek a Japánt megrázó, Richter-skála szerinti 8,9-es magnitúdó erejű földrengést, sőt a gyógyszergyárak érzékenyebb mérlegei meg is zavarodtak emiatt – közölte a Hír24 kérdésére Tóth László, a GeoRisk Földrengéskutató Intézet szeizmológusa. A szakember szerint az érzékelőkkel ennél jóval kisebb, 5-ös erősségű rengéseket is ki lehet mutatni ekkora távolságból.

Tóth László elmondta, hogy a 8-as magnitúdónál erősebb földmozgás igen ritka, évente átlagosan mindössze egyszer fordul elő a világon. A mostanihoz hasonló pedig csupán 2-3 évente tapasztalható.

A szeizmológus szerint biztosan számíthatunk 7-es erősségűnél nagyobb utórengésekre, sőt, már most is mértek 6-osnál nagyobb földmozgást a Japán melletti területről.

Földrengés következtében akkor alakulhat ki szökőár, ha az nem túl nagy mélységben történik. Ekkor a földkéreg törése következtében a felette lévő víztömeg „megloccsan”, és ez idézi elő a cunamit – magyarázta a szakember. Egyelőre még nem tudják pontosan, mi történhetett, de biztos, hogy a jövőben ők is tanulmányozni fogják a mostani esetet – tette hozzá Tóth László.

A péntek reggel kipattant földrengés számít eddig a szigetország történetében a valaha mért legnagyobb földmozgásnak. A Hír24 összeállítását a Japán “kéregbombáról” itt elolvashatja.

AJÁNLOTT LINK:

Élő szeizmogrammok – jól látható a mai kilengés (Földrengés.hu)
GeoRisk Földrengéskutató Intézet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik