Belföld

Megkezdődött az Új Magyar Gárda-per

Megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Új Magyar Gárda főkapitányának büntetőpere.

A vádirat szerint Kiss Róbert a feloszlatott Magyar Gárda főkapitányaként a társadalmi szervezet megszüntetéséről szóló bírósági döntések ellenére másokat a feloszlatott Magyar Gárda újjáalakítására, további működtetésére buzdított.

Az ügyészség szerint ennek érdekében 2009. július 4-ére a Belvárosba, az Erzsébet térre egy be nem jelentett tüntetést szervezett. A rendezvényen a feloszlatott mozgalom korábbi tagjai és szimpatizánsai, mintegy 300 tüntető vett részt. Közülük többen a gárda formaruhájának részét képező fekete nadrágot és fehér inget viselték, majd amikor Kiss Róbert azt kérdezte, szégyellik-e az egyenruhát, a fekete mellényt is felvették.

Kiss egy héttel később a Szabadság térre szervezett demonstrációt, amelyen több ezren jelentek meg, akik ugyancsak a gárda formaruhájának részét képező nadrágot és inget viselték, valamint a mellényt is magukkal vitték, amit később felvettek.
Kiss Róbert érkezik a tárgyalásra.

Kiss Róbert érkezik a tárgyalásra.

Kiss Róbert a július 11-én történteket a Magyar Gárda közfelkiáltással történt újjáalakulásaként jellemezte. Beszédeiben a feloszlatott szervezettel azonos Új Magyar Gárdába történő belépésre buzdított. A vád szerint általános jellegű napiparancsokat, valamint rendezvényekre vonatkozó utasításokat adott.

Ezt bizonyíthatja, hogy 2009. augusztus 22-re avatási ünnepséget jelentett be, amiről a rendőrséggel is tárgyalt. Az eseményre augusztus 22-én Szentendre határában került sor, egy magántulajdonú telken, ahol az új tagok avatása mellett alaki foglalkozásokat, illetve gyakorlatozásokat is tartottak. Ugyanezen a napon Kerepestarcsán is avatás volt. Ott Kiss érdemrendeket osztott, illetve a kitüntetések kísérő oklevelét az Új Magyar Gárda főkapitányaként írta alá.

Egy hónappal később Kiskunlacházán is avatási ünnepséget tartottak. Kiss Róbert a felsorakozott gárdisták és más jelen lévők felkérésére ígéretet tett arra, hogy a településen állandó gárda-jelenlétet biztosít és hangoztatta, hogy “amíg társadalmi igény van rá, lesz Magyar Gárda”.

Egy másik vádpontban az Új Magyar Gárda két budapesti szakaszparancsnokát vádolják Kiss Róberttel együtt azzal összefüggésben, hogy 2009. november 22-én Budapesten a gárdisták alakzatban a XI. kerület Kosztolányi Dezső térről a Bartók Béla úton a Gellért tér irányába vonultak, és a szakaszparancsnokok az alárendeltségükbe tartozó szakaszokat vezényszavakkal irányították.

A keddi tárgyaláson Kiss Róbert – akinek védelmét Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője látja el – nem tett vallomást, csak annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik