Belföld

Jogerős a séi cukrászat felmentése

Jogerősen felmentette a Vas Megyei Bíróság azt a séi cukrászt, aki a vád szerint 2006 augusztusában több mint négyszáz ember megbetegítő, hat ember életét követelő szalmonellafertőzést okozott.

A vád szerint a szakértői vélemények alapján egyértelmű, hogy a
fertőzés forrása a vádlott által vezetett cukrászüzem volt, a
cukrászatban többszörösen megsértették a higiéniai szabályokat,
technológiai előírásokat. Ezért kérte az ügyész, hogy szabjanak ki
fogházbüntetést a vádlottra.

Azonban a cukrászat vezetőjét már első fokon is felmentette a bíróság, ugyanis nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy a cukrászat dolgozóinak gondatlansága vagy szakmai szabályszegései okozták a fertőzést.

A védelem azzal is érvelt, hogy a szakértői vélemények is csupán feltételezéseken alapultak, több ponton ellentmondanak egymásnak, sőt, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata a vádlott ártatlanságát támasztotta alá.

Azt pedig egyik szakértő sem tudta megmondani, a szalmonella kórokozója hogyan került be a cukrászatba és onnan az elkészített dióskockába.

Az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárásban hosszasan vizsgálta a már elkészített sütemények kiszállításának körülményeit is. Ezzel kapcsolatban a másodfokú bíróság rámutatott arra: az ítélet szempontjából nem releváns – a fertőzés terjedéséhez és erősségéhez viszont hozzájárulhatott -, hogy a melegítőkonyhákban hogyan tárolták és onnan milyen körülmények között szállították tovább a süteményeket. Ezért ugyanis a vádlott nem vonható felelősségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik