Belföld

Gyurcsány szerint hazudni fog a kormány

A volt kormányfő Facebook-bejegyzése szerint a Fidesz átírja a valóságot.

A szocialista politikus szerint az alkotmány ügyében valami olyasmi történik, mint amikor az első Orbán-kormány idején felmerült a gyanú, hogy a kormányfő saját tokaji érdekeltségeihez irányított pályázati pénzeket. Gyurcsány Ferenc mai Facebook-bejegyzésében úgy véli, akkor sem érdemi kérdésről folyt a vita, és most sem, amikor a “Fidesz bajban van az alkotmányozással”.

A volt kormányfő úgy látja, a készülő alkotmány belső politikai, szakmai legitimációja kérdéses, ezért a kormány külföldről keres támogatót. “De mert egyenesen ez sem megy, így jön a „tokaji trükk”. Gyurcsány így értékeli, hogy a “kormány pár hónapja – saját elhatározásából – a Velencei Bizottsághoz fordult, hogy mondjon véleményt a készülő új alkotmányról. De legyünk pontosak! A kormány nem az egész alkotmányozási folyamat megítélését kérte a tekintélyes nemzetközi testülettől, pusztán három konkrét kérdést tett fel a Bizottságnak”. Gyurcsány szerint a kérdések nem érdektelenek, de az alkotmányozásról folyó itthoni vitákban nem elsőrendűen fontosak.

“A Velencei Bizottság elnöke és néhány felkért tagja tegnap Magyarországra jött, ma pedig már el is utaznak.” Ittlétükről eddig csak onnan tudhattunk, hogy az igazságügy-miniszter a velük történt találkozó után kiállt a sajtó elé, és azt mondta, hogy a Velencei Bizottság Magyarországon tárgyaló tagjai ”jónak látják az alkotmányozás irányát, alapelveit” – írja a volt kormányfő.

Az ellenzéki képviselő úgy véli, ez “több mint meglepő”, a Velencei Bizottságot szigorúan köti a vizsgálat mandátuma, tehát az alkotmány egészéről nem mondhatott véleményt. Gyurcsány ezt részben a Velencei Bizottság nyilvánosan elérhető szabályaiból, részben pedig onnan tudja, hogy ő maga is találkozott a testülettel.

Mint írja, nincs felhatalmazása arra, hogy a Bizottság tagjainak álláspontjáról helyettük beszéljen. De annyit kijelenthet: megbeszélésükön is egyértelmű volt, hogy a Bizottság mandátuma kizárólag a kormány által feltett kérdésekre vonatkozik. Arra és semmi másra.

Gyurcsány Ferenc ezért Facebook-bejegyzésében figyelmeztet, ha a kormány “a Velencei Bizottsággal kíván takarózni, és rá hivatkozva akarja velünk elhitetni, hogy tekintélyes nemzetközi támogatásra lelt az alkotmányozásban, akkor a kormány hazudni fog.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik