Belföld

Tarlós tényleg elnevezne egy teret Elvisről

Nem bizonyult álhírnek az interneten terjedő pletyka. Az emberek szavazhatnak a helyszínről.

A Fővárosi Önkormányzat javasolni fogja, hogy az 1956-os magyarországi forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért (post mortem) Budapest díszpolgárává avassa Elvis Presley-t, valamint közteret nevezzen el róla, minden idők egyik legnagyobb könnyűzene-énekeséről. A budapestiek mostantól március 15-ig szavazhatnak a helyszínről a www.budapest.hu portálon.

Nagy vihart kavart tegnap az interneten, hogy Budapesten közterületet neveznének el Elvis Presley-ről. A fórumozók, blogolók többsége kételkedett a hír valódiságában, ám Tarlós István főpolgármester hivatalos meghívóban invitálta az újságírókat szerdán délelőtt 11 órára az ezzel kapcsolatos bejelentésre.

Az internetezők jelentős része először azt hitte, hogy a teljes magyar sajtó bedőlt a Hírcsárda nevű, álhíreket közlő, szatirikus portál keddi cikkének, amely az “Elvis Presley utcára nevezik át a Moszkva teret” címet kapta. Ezzel szemben a Független Hírügynökség – más sajtóorgánumokhoz hasonlóan – megkapta a Fővárosi Önkormányzattól a meghívót, amely így szólt: “Budapesten közterület lesz elnevezve Elvis Presley-ről. Vajon melyik? Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a fenti témában”.

A rövid hír hamar kikerült az internetre, így blogokon, fórumokon találgatták az emberek, hogy miről lehet szó. Az Urbanista blogon többen azzal érveltek az ötlet mellett – mint utóbb kiderült helyesen -, hogy Elvis Presley az 1956-os forradalom után személyesen is segített, illetve a felkelés támogatásra szólította fel honfitársait az Ed Sullivan Show tévéműsorban. Elvis felhívása után csokoládéval, kakaóval, tejporral és egyéb, itthon szinte ismeretlen finomságokkal teli segélycsomagok érkeztek az Egyesült Államokból Magyarországra.

Az ötlet ellenzőinek többsége azt nem érti, miért éppen az amerikai rock and roll sztár neve merült fel egy ilyen kérdésben: “Elvisről nevezzenek el utcát a saját hazájában (megérdemli!). Szeretném, ha nem kéne Roosevelt-sétányokon és Marx-tereken átgyalogolnom. Szeretném hazám nagyjait látni az utcaneveken. Ilyenformán támogatom pl. a Moszkva tér átnevezését, meg az összes Lenin, Marx, Trockij, stb- nevek megszüntetését is. Magyarítsuk őket. És abszolúte nem zavarna, ha Radics Béláról neveznének el valamit (vagy más, megboldogult magyar zenészről)” – írja az egyik hozzászóló az Urbanista blogon. Mások azt nehezményezik, hogy ha valóban átneveznek egy közterületet, akkor az összes ott lakónak le kell cserélnie az összes hivatalos okmányát az új utcanév miatt.

Egy fórumozó szerint Tarlós István “súlyos tévedésben van, hadd jöjjek elő a farbával! Budapesten, a Vadász-hegyen lakom, ott írd és mondd MÁR VAN egy Elvis Presley Boulevard!” Egy másik hozzászóló pedig arra emlékeztet, hogy a hollandiai Almere városában nemcsak Elvis Presley, hanem Beatles, Supremes, Bob Marley, Rolling Stones, Jimi Hendrix és Glenn Miller utca is van.

A hivatalos meghívó dacára tegnap még sokan kételkedtek abban, hogy Tarlós István valóban ilyen bejelentést tesz, ezért a hozzászólások jelentős része is poén: “Szerintem a Népliget legyen mostantól Linkin Park…” vagy “javaslom a béketábor jeles tagjának, a Csehszlovák Népköztársaság éneklő ikonjának, KAREL GOTT nevének megörökítését a magyar fővárosban!”, egy másik fórumozó szerint pedig legyen Budapesten “Szomorú szamuráj sétány” is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik