Belföld

Líbia – Úton vannak a kint rekedt magyarok, a repülőgép 8 után érkezik

Vasárnap, nem sokkal délután fél 6 után elindult Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozza haza.

A repülőgépen összesen körülbelül 80-an utaznak, ebből 25-en magyarok, a többiek uniós – leginkább közép-európai – állampolgárok (a cseh diplomatákat is magyar segítséggel evakuálják a líbiai fővárosból).

A gép 17:35-kor szállt fel, és várhatóan este 8 és negyed 9 között érkezik Ferihegyre – mondák el az a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Terrorelhárító Központ, a Malév és a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat munkatársai Ferihegyen.

Az utasokat a tervek szerint Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadja. A magyarok a repülőtéren nem találkoznak a családjukkal, mert busszal egyből a Terrorelhárítási Központ épületébe szállítják őket, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A hazaérkezők csak ezután találkozhatnak hozzátartozóikkal.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön azt mondta: tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. Hangsúlyozta, hogy eddig egyiküknek sem esett bántódása.

A Líbiában rekedt magyarok kimentését célzó mentőakció irányítását Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivőjének szombati közlése szerint a Terrorelhárítási Központ vette át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik