Belföld

Gyurcsány mellé áll Bokros és Bajnai?

A választmányi ülésen eldől, kénytelen lesz-e Gyurcsány új pártot alapítani.

Gyurcsány Ferenc nem reagál Puch László nyilatkozatára, amelyben arról beszélt, hogy a volt miniszterelnök jobban tenné, ha saját pártot alapítana és elhagyná az MSZP-t. A Magyar Nemzet ennek kapcsán tegnap már nyílt belháborúról írt a pártban, ma pedig arról cikkezik, hogy a volt kormányfő bizalmasai ellenakciót indítottak a pártigazgató kijelentése miatt.

A volt kormányfő – aki ma tartja évértékelő beszédét – nemcsak párton belül szervezkedik, a lap szerint a liberális elit meghatározó tagjai is segítik őt. Ha ugyanis az MSZP választmánya nem fogadja el a Demokratikus Koalíció Platformot országos hatáskörűnek, akkor sokak szerint Gyurcsány nem tudja visszaszerezni befolyását a pártban, újat kell alapítania.

A Magyar Nemzet forrásai szerint az MSZP-n belüli többség egyelőre nem szimpatizál Gyurcsánnyal, így elképzelhető, hogy a volt kormányfő új pártot alapít, amiben a liberális elit, köztük Bajnai Gordon és Bokros Lajos is segítik. Gyurcsány Ferenc mai országértékelőjében a lap információi szerint a megszokottnál keményebb beszédre készül a párttal kapcsolatban is.

Mint korábban megírtuk: Gyurcsány Ferenc szerint valóban új párt kell, de azt eddig nem tette nyilvánvalóvá, mi történik akkor, ha erre az MSZP nem képes. A volt pártelnök szerinte politikai értelemben két markáns irány van. Az egyik karakteresen balra fordulna, míg ő úgy véli, a Fidesz ellen csak egy balközép párt esélyes, mert külön-külön mindenki alulmarad.

A volt kormányfő a bal- és jobboldal felosztása helyett a demokratikus jogállamiság, a nyugatos civilizáció igenlését és a keleties, rendies, despotikus, alapvetően államközpontú világot állítaná szembe.

AJÁNLOTT LINK:

Február 26.: az MSZP sorsdöntő napja (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik