Belföld

Nem omlott össze a felvételi rendszere

Az előzetes adatok szerint jelentősen nőtt azoknak száma a tavalyihoz képest, akik elektronikus úton jelentkeztek a felsőoktatásba – közölte Hoffmann Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára. Az e-felvételi rendszere bírta a strapát, az idén nem omlott össze.

Kerékgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője a felsőoktatási jelentkezési határidő lezárulta után tartott sajtótájékoztatón hozzátette: tavaly elektronikus úton 64 274-en nyújtottak be felvételi jelentkezést, míg az idén 88 200-en. A felvételizők teljes létszámát még nem tudják közölni, a postán feladott jelentkezési lapok és az e-felvételiben generált hitelesítő adatlapok folyamatosan érkeznek. Az elektronikus úton jelentkező több mint 77 ezer fiatalnak február 23-ig kell hitelesíteniük kérelmüket, ellenkező esetben érvénytelenné válik a jelentkezésük – áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fn.hu-nak eljuttatott közleményében.

Hoffmann Rózsa közölte: az idei jelentkezők összlétszáma még nem ismert, mert a papíralapú jelentkezések feldolgozása még most zajlik. Az államtitkár a reményét fejezte ki, hogy a fiatalok pályát és hivatást választottak nemcsak egy felsőoktatási intézményt. Hangsúlyozta a készülő felsőoktatási törvény új szabályai semmilyen módon nem befolyásolják a most jelentkezők felvételijét, az eljárás során minden a korábbi évek gyakorlatának megfelelően zajlik.

Volt, aki 40 helyre jelentkezett

2009-ben 127 306 jelentkezőt regisztráltak, ebből 47 549-en adták le elektronikusan az adatlapjukat. 2010-ben 140 408-ra nőtt a felvételizők száma, közülük 64 274 fő választotta az online jelentkezést.

Az idén a jelentkezők az utolsó pillanatig éltek a lehetőséggel, a legutolsó hitelesítő adatlapját 23 óra 59 perc 59 másodperckor töltötte le egy felhasználó, és 9 perc alatt véglegesítette jelentkezését. A felvételizők a jelentkezési sorrenden még egy alkalommal módosíthatnak a beküldött adataikon, de ekkor már új szakot nem jelölhetnek meg.

2011-ben az elektronikus úton jelentkezők közül a legidősebb és a legfiatalabb között 54 év a korkülönbség. Volt olyan, aki 40 helyre jelentkezett, ez megegyezik a tavalyi adattal.

Nem volt fennakadás, mint tavaly

A megfelelő előkészítés eredményeképpen semmilyen fennakadás nem történt a február 15-én záruló felsőoktatási felvételi elektronikus rendszerében, pedig volt olyan pillanat, amikor egyszerre több mint háromezren használták az e-felvételi felületét – tájékoztatta az Oktatási Hivatal az Edupresst. A jelentkezések pontban éjfélkor automatikusan „zárolásra” kerültek. Az Educatio Kft. megújult szerverparkja zökkenőmentesen teljesítette feladatát, minden felvételiző időben véglegesítette jelentkezését. Nem volt sem fennakadás, sem lassulás.

Az e-felvételi felületén a terhelésre való felkészülés során az informatikai hátteret megerősítették, így annak igénybevétele a legnagyobb terheléskor sem érte el az 50 százalékot. Az adatbázis-ellenőrzések után február 16-án újra elindulhatott a február 15-én éjfélkor lezárt e-felvételi felület a hitelesítési és a fizetési funkciókkal.

Minden évben előfordul azonban, hogy valaki nem hitelesíti az adatait, melyre február 23-ig van még lehetőségük az érintetteknek – tájékoztatott a hivatal. Ez azonban nem adatmódosítást, hanem jóváhagyást jelent. Minden jelentkező, aki hitelesítette a jelentkezését, de esetlegesen hiányosan, hiánypótló felhívást kap.

Egy évvel korábban, a jelentkezési határidő estéjén az elektronikus felsőoktatási felvételi rendszer túlterheltség miatt akadozott, ezért akkor meghosszabbították a határidőt csaknem egy nappal.

Május 1-jére elkészülhet az új közoktatási törvény

Hoffmann Rózsa újságírói kérdésre elmondta: heteken belül megkezdik a több mint 550 vélemény bedolgozását az új közoktatási törvény tervezetébe, amelyet péntektől kezdődően tárgyalnak meg különböző szakmai szervezetekkel. Céljukként jelölte meg, hogy a készülő törvény jogi normaszövege „egy stabil szöveg legyen”. Alapvetéseiben nem változott a december elején közzétett koncepció, „csak részleteiben alakult” – írja az MTI.

Az oktatási államtitkárság saját magának május 1-jét szabta meg az új közoktatási törvény véglegesítésének végső határidejeként – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy felmenő rendszerben szeretnék bevezetni a mindennapos testnevelésórákat, és növelni tervezik a szakértői testületek létszámát is; ezen célok eléréshez azonban az eddiginél több tanárra lesz szükség.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal az új jogszabályok anyagi fedezetéről folyamatosan egyeztetnek, hogy azok „elviselhető terhet rakjanak az ország vállára” – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik