Belföld

Londoni elemzők: megállhatnak a magyar leminősítések

"Ha a magyar kormány az eddigi becslésekben szereplő méretű és szerkezetű államháztartási csomagtervet hajtja végre, az megállíthatja a magyar hitelminősítői besorolások további romlását" - vélekedtek londoni elemzők.

Ezt a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemző részlege összeállított egy forgatókönyvcsokrot “Magyarország: iránytű a befektetőknek” címmel, amelyben felidézte, hogy a jelenlegi becslések 700 milliárd forint körüli konszolidációs csomagról szólnak, amelynek egyharmadát adnák a bevételi intézkedések, a többi kiadáscsökkentésekből eredne.

Úgy látják ha ezeket az intézkedéseket valósítják meg, és a csomag hitelesnek bizonyul, az megállíthatja – sőt akár vissza is fordíthatja – a magyar hitelminősítői besorolások “lecsúszását”, és sokkal fenntarthatóbb pályára állíthatja a hazai össztermékhez mért államadósság-rátát.

A ház közölte: adósságfenntarthatósági elemzése azt mutatja, hogy ebben “Magyarország sikerrel járhat”. A Morgan Stanley számításai szerint az egyszeri, “nem szokványos” intézkedések révén 2011-2012-ben 10-15 százalékponttal csökkenhet a jelenlegi 80 százalékról a GDP-arányos magyar adósságráta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik