Belföld

LMP: Béna kacsa a kormány Gripen-ügyben

A kormány nem találja a Vadai-bizottság jelentését, amely "súlyos államtitkokat tartalmaz".

Továbbra is számos megválaszolatlan kérdés erősíti az esetleges korrupció gyanúját a Gripen vadászgépek magyarországi beszerzése ügyében – írja a Népszabadság. A lap emlékeztet rá, hogy az antikorrupciós svéd ügyészségi hivatal nyomozati anyagaihoz, jogsegély keretében a magyar vádhatóság hozzáférhet, de csak indokolt esetben.

Támpontot a Vadai-bizottság jelentése is jelenthetne, a Gripen-beszerzést vizsgáló bizottság szocialista vezetője korábban maga mondta: titkosított vizsgálati jelentésük több kérdésre választ adhat. A Népszabadság több minisztériumot is megkeresett, hogy megtudja, erről ki dönthet, de kiderült jelenleg azt sem tudni, hol van a Vadai-jelentés.

A volt honvédelmi államtitkár erre azt mondta: a jelentés egy példányban készült, másolat nincs róla. Átadták a kormányváltáskor az új kurzus képviselőinek. „Nagyon szomorú lennék, ha elhagyták volna valahol, ez ugyanis súlyos államtitkokat tartalmaz” – tette hozzá a szocialista politikus.

Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika képviselője szerint látható, hogy „az elszámoltatásban egyébként rendkívül kreatív kormányzat és a legfőbb ügyész ebben az ügyben béna kacsaként viselkedik”. Szerinte az egyetlen lehetőség, olyan, új információ megszerzése, amely alapján Polt Péter főügyész kénytelen lenne újraindítani a nyomozást.

„A legvalószínűbben sajnos ilyen új információ éppen a megismerhetetlen svéd aktákban lehet, de akár a vádalkut kötő Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok is rendelkezhet ilyen adatokkal. A magam részéről azon dolgozom továbbra is, hogy hozzájussunk olyan információkhoz, amelyek alapján meg lehet tenni a feljelentést” – fogalmazott az LMP-s képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik