Belföld

Ha Polt Péter akarja, felnyílhat a Gripen-akta

A svéd vádhatóság csak a magyar társszerv előtt nem titkolózna.

A magyar nyilvánosság is megismerhetné azokat az információkat, amelyeket a Gripen-beszerzések korrupciós szálait vizsgáló svéd akták tartalmaznak Magyarországgal kapcsolatban. Ehhez azonban a Legfőbb Ügyészségnek kellene lépnie – írja a Népszabadság.

A lappal a svéd ügyészség antikorrupciós főosztályának igazgatója közölte, hogy a Gripen-akta a titkosítás alatt áll, a magyar kormány és egy LMP-s képviselő (Dorosz Dávid) kért információt, de ő mindkét esetben megtagadta a közlést, ha azonban az ügyészség jogsegélyszolgálat keretében kérne adatokat, megkapná – tette hozzá Gunnar Stetler.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője a Népszabadságnak most annyit mondott: az ügyben semmilyen új fejlemény, változás nem történt.

A svédek mostani válaszára reagálva Jávor Benedek, az LMP frakcióvezető-helyettese viszont azt mondta: mindent elkövetnek, hogy nyílt információk begyűjtésére támaszkodva új vádhatósági eljárást kezdeményezzenek, ami már megnyitja a lehetőséget az információcserére a jogsegély keretében.

A magyar vádhatóság korábbi vizsgálata során (amikor a Gyurcsány-kormány idején felállított Gripen-bizottság jelentése kapcsán vizsgálódott) nem talált bűncselekményre utaló nyomot – emlékeztet a Népszabadság. A lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a Gripen-gépek korrupciógyanús beszerzései miatt egy magyar kötődéssel is bíró osztrák lobbistát, Alfons Mensdorff-Pouillyt letartóztattak, és csak vádalku után engedtek el, a New York Times pedig átfogó cikket közölt az ügyről. A tekintélyes lap CIA-jelentésekre hivatkozva azt írta, hogy a cseh és a magyar Gripen-beszerzés gyanús körülmények között zajlott, a két magyar „nagypárt” (akkor a Fidesz és az MSZP) tíz-tízmillió dollár kenőpénzt kaptak. Ezt akkor mindkét párt tagadta.

AJÁNLOTT LINK:

A svédek kiadnák a Gripen-aktát, de egyedül Polt Péternek (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik