Belföld

Lejár a felvételi határidő

A diákok csaknem 8300 képzés közül választhatnak.

Aki szeptemberben szeretné megkezdeni vagy folytatni egyetemi, főiskolai tanulmányait, annak érdemes mielőbb leadnia jelentkezését, így megelőzhető az utolsó napok rohama. A www.felvi.hu portálról elérhető e-felvételi használatához regisztrálni kell. Az e-felvételizőknek nem kötelező a dokumentumaikat is elektronikus úton benyújtaniuk, az eljárási díjat is rendezhetik csekken. Az e-felvételi hitelesítés, e-aláírás nélkül érvénytelen, e hitelesítés határideje február 23.

Az elektronikus jelentkezéssel egyenértékű a postai úton beküldött jelentkezési lap, amely a boltokban lévő Felsőoktatási felvételi tájékoztató kötetekben található meg, beszerezhető továbbá az Educatio Kft. fővárosi, Váci úti ügyfélszolgálatán, a felsőoktatási intézményekben és a megyei kormányhivatalokban. A felvételi eljárás alapdíja kilencezer forint, ezért három jelentkezést lehet megjelölni. Ezen felül jelentkezésenként az alapdíj mellett 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, aki erről a jelentkezési lapon nyilatkozik és a jelentkezéshez csatolja az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphat a felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű 50 százalékos kedvezményt kap az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű mentesül az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálata után a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.

A különböző jogcímeken kapható többletpontok száma – az emelt szintű érettségi kivételével – csökkent. Középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokúért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért maximum 40 többletpont adható. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpontok száma, a fogyatékosság utáni pontok száma 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény szintén 50-ről 40 pontra módosul.

A felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel a következő tanévben államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40.610, egységes, osztatlan képzésre 2840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19.600-an, doktori képzésekre 1300-an kerülhetnek be. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

A felsőoktatási intézmények összesen a tavalyinál 841-gyel több képzést hirdettek meg. Az egyetemek, főiskolák 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzést és 3484 mesterképzést kínálnak a szeptemberben kezdődő tanévre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik