Belföld

Gyurcsány ultimátuma Orbánnak

A volt miniszterelnök az MSZP, az LMP és a Jobbik nevében tett ajánlatot a jelenleginek.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor immár “érzékeli, hogy bajba került.” “Megértette, hogy iszonyatos bajok elé néz, ha egyedül mer alkotmányozni” – írja blogjában a szocialista képviselő. Az egykori kormányfő részletesen leírja, hogy szerinte milyen stációkon át puhult fel mára a kormányzók magabiztossága annyira, hogy tegnap újabb ajánlatot tettek az ellenzéknek.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban nemet kell mondani a csábításnak. “Mi, Orbán rendszerének ellenzéke, nem vehetünk részt Orbán rendszerének legitimációjában. Ezért nem vehetünk részt Orbán alkotmányozásában” – fogalmaz többes szám első személyben.

Szerinte az ellenzék csak akkor vehet részt az alkotmányozásban, ha a kormánytöbbség visszaállítja azt a szabályt, hogy az alkotmánykoncepció elfogadásához a parlamenti képviselők nyolcvan százalékának támogatása kell.

A volt kormányfő másik feltétele, hogy indítsák újra az alkotmányozást, és teremtsék meg a széles körű, szabályozott, érdemi szakmai, társadalmi, politikai részvétel lehetőségét. “Ezzel egyidejűleg a szedett-vedett Fidesz vezérelt alkotmányozó bandériumokat (ilyen és olyan tanácsadók, nemzeti konzultációs gittegyletek stb) oszlassák fel.” Végül jelentsék ki, hogy a hatályba léptetés előtt készek az alkotmányt népszavazásra bocsátani. Gyurcsány Ferenc szerint ez “a világos válasz az újabb kétségbeesett csábításra”.

AJÁNLOTT LINK:

Ajánlat a Fidesznek alkotmányozásra (kapcsolat.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik