Belföld

Ellenőrizhetetlen marad az atomerőmű bővítési terve

Pert vesztett az Energia Klub a paksi atomerőmű ellen, ugyanis a Szekszárdi Városi Bíróság szerint nem lát el közfeladatot az erőmű, ezért a bővítésével kapcsolatos adatokat nem hozhatja nyilvánosságra.

A paksi atomerőmű és a tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt. az úgy nevezett Teller-projekt keretében kezdte meg a bővítés megalapozását. Az Energia Klub Egyesület ennek az összköltségét és a megkötött szerződéseket szerette volna megismerni, ezért pert indított a TASZ segítségével. Azonban a Szekszárdi Városi Bíróság szerint az atomerőmű nem kötelezhető arra, hogy nyilvánosságra hozza a projekt adatait.

Dr. Csullag Józsefné bírósági szóvivő megerősítette, hogy az „első fokú ítéletben, nem jogerősen, érdemben” elutasították a keresetet, mert „…kellő alappal nem lehet megállapítani, hogy állami vagyonnal gazdálkodó szerv lenne az alperesi társaság…”, illetve „…az atomenergiáról szóló törvény nem írja elő kötelezettségeként az alperesnek, hogy közfeladatként lássa el a tevékenységét…” Hozzátette, hogy így, az egyébként döntés előkészítő adatnak minősülő információk nem adhatók ki a felperes számára.

Baltay Levente, a TASZ ügyvédje, azt mondta, minden bizonnyal fellebbeznek, hiszen abszurdnak tartják, hogy a Szekszárdi Bíróság szerint az atomerőmű nem lát el közfeladatot. „Egy közpénzből finanszírozott, állami tulajdonú erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti adatok alapvetően mindenki számára megismerhetőek. Különösen indokolt a nyilvánosság egy olyan volumenű beruházáskor, mint amilyet Pakson terveznek. Ha a paksi atomerőmű nem közfeladatot ellátó gazdasági társaság, akkor nyugodtan kimondhatjuk, hogy egyetlen közfeladatot ellátó állami cég sem létezik. A bíróság jogértelmezése teljes mértékben elveszi az állampolgároktól a közvagyonnal gazdálkodó vállalatok feletti ellenőrzés jogát.” – hangoztatta Baltay Levente.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik