Belföld

Sok az adóvallás és a megélhetési egyház

Ki kell szűrni az adóelkerülés miatt alapított vallási közösségeket.

Megalapozottan feltételezhető, hogy a bejegyzett vallási közösségek csaknem fele csak papíron létezik – írja a Magyar Nemzet. Az adatok szerint jelenleg 307 bejegyzett vallási közösség van. Közülük 143 rendelkezik telefonszámmal, 125 telefonon elérhető, 126-nak van honlapja, és 6 olyan akad, amelyik nem is vallja magát vallási közösségnek. A kormány a tervek szerint kiszűrné az adóelkerülési célból alapított vallási közösségeket.

Máté-Tóth András valláskutató a Szegedi Tudományegyetem munkatársaival közösen most leltárt készít a magyarországi egyházakról. Úgy vélik, a társadalomnak joga van tudni, melyek azok a vallási közösségek Magyarországon, amelyek mindmáig megmaradtak és ténylegesen működnek.

Bár a vallásszabadság egyetemes emberi jog, amelyet nem szabad korlátozni, de ez nem egyenlő azzal, hogy az egyes vallási közösségek milyen kedvezményeket kapnak – mondta Máté-Tóth András. Magyarországon száz ember elég ahhoz, hogy egyházat lehessen alapítani. Hogy miként lehetne elejét vetni az álegyházak létrejöttének, arról a kutató azt mondta: megérett az idő arra, hogy a vallási közösségek jogi státusa ügyében társadalmi konszenzus szülessen, ami magával kell hogy hozza az egyházi törvény módosítását, különös tekintettel az egyházalapítási kritériumokra.

AJÁNLOTT LINK:

Egyház lehet egy állatotthon fedőszerve? (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik