Belföld

Egyház lehet egy állatotthon fedőszerve?

A Heti Válasz összegyűjtötte az általa legkétesebbnek tartott 50 egyházat.

Isten állatkertje címmel közöl összeállítást a ma megjelenő Heti Válasz annak kapcsán, hogy célegyenesbe fordult a vallási közösségek bejegyzését szigorító törvénytervezet szövegezése. Az új jogszabály hatálybalépése után több tucat szervezetnek kell búcsút vennie az egyházi léttől, illetve az abból fakadó kiváltságoktól.

Ennek alkalmából a hetilap lajstromba szedte “azt az ötven társulatot”, amely megítélése szerint a leginkább rászolgálhat erre. A hetilap elismeri, hogy a válogatás tartalmaz szubjektív szempontokat, de úgy véli, a több mint 300 Magyarországon bejegyzett egyházból azt az ötvenet válogatta ki, amely vagy nem végez érdemi hitéleti tevékenységet vagy tanai “túlmutatnak a józan ész legtágabban értelmezett határán is”.

A listát a legutóbbi egyszázalékos felajánlás alapján 35 millió forinttal a “Noé az Életért Közösség” vezeti. A gyülekezet állatólag az indiai dzsainizmus tanításait követi, spirituális jelentőséget tulajdonít az állatok védelmének, de a Heti Válasz szerint voltaképpen csak a budapesti “Noé Állatotthon fedőszerve”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik