Belföld

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

Nincs "B" terv, mert nem számítanak rá, hogy a törvény elbukhat.

Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt – közölte az ONYF főigazgatója.

„Az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlata egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a várományok védettek, és akik visszaléptek, azoknak a várományai nem csökkenek, sőt bizonyos esetekben egyértelműen kimutathatóan nőnek, tehát jobban járnak a biztosítottak” – fogalmazott Mészáros József.

A Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság vezetője azt mondta, őszintén szólva nagyon meglepődne, ha az Alkotmánybíróság (AB) akár részlegesen is hatályon kívül helyezné ezt a törvényt. Tehát nem készül B terv” – tette hozzá.

Korábban a kormányfő is magabiztos volt. Úgy vélte, biztos, hogy a magyar nyugdíjrendszer kétpilléres lesz, csakúgy, mint azt a nyugat-európai mintában láthatjuk. “Kár azt az illúziót kelteni”, hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne – közölte a minap a kormányfő.

A taláros testülethez főleg magánszemélyek nyújtottak be kifogásokat. A legtöbben a jogállamiság, a magántulajdon és az emberi méltósághoz való jog megsértését kifogásolták. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Alkotmánybíróság mikor dönt az indítványok ügyében, a törvény ugyanis nem ír elő határidőt a bíráknak – tudatta a hírTV.

Közben kiderült, hogy csaknem 40 ezren nyilatkozták azt, hogy kényszerből léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Ha az AB kedvezőtlenül döntene, akkor a vegyipari szakszervezet az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt Strasbourgban, s ha kell Luxembourgban, az Európai Bíróságon keres jogorvoslatot.

AJÁNLOTT LINK:

Nem készül B tervvel a Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (hírTV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik