Belföld

40 ezren féltek a magánnyugdíjat választani

Ennyien nyilatkozták, hogy kényszerből léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

A végleges adatok szerint két hét alatt csaknem 40 ezer érvényes és mintegy kétezer, határidőn túl feladott magánnyugdíj-pénztári tagsággal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozat érkezett a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségéhez (VDSZ).

A vártnál jóval többen nyilatkoztak arról, hogy nem önszántukból, hanem kényszerből léptek vissza a privátnyugdíjrendszerből az államiba – tudatta az érdekképviselet elnöke. Székely Tamás közölte, a magánnyugdíjrendszer szétverését eredményező törvény több paragrafusa is sérti az emberi méltóságot, a személyes szabadságot és az önrendelkezési jogot.

Az érdekvédő úgy véli, a jogalkotó egyértelmű szándéka volt, hogy a pénztártagoknak az állami nyugdíjrendszerbe való automatikus visszalépés legyen az egyetlen könnyű, gyors, elfogadható megoldás. A VDSZ szerint a nyilatkozatokkal a magánrendszerben való jogfolytonosság garantálható akkor, ha az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisíti a pénztári törvényt.

Az AB kedvezőtlen döntése esetén a szakszervezet az emberi méltóság kérdésében és a magánrendszerben maradók cinikus megkülönböztetése miatt Strasbourgban, s ha kell Luxembourgban, az Európai Bíróságon keres jogorvoslatot – tudatta közleményében az érdekképviselet.

A csaknem kétezer késői nyilatkozatot még 15 napig személyesen vissza lehet venni a szakszervezet fővárosi székházában, amelyekért senki nem jelentkezik, azokat megsemmisítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik