Belföld

Jómód a Fidesznél, córesz a szocialistáknál – bevallások

Január 31-én nem csupán az átlagállampolgárok döntöttek nyugdíjuk további sorsáról, de a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatának leadási határideje is erre a hétfői napra esett. Minden képviselő időben leadta nyilatkozatát. Megnéztük mennyire látszik meg a válság a törvényhozás hétköznapi hősein.

Júniusban egyszer már összesítettük, hogyan tengődnek a magyar országgyűlési képviselők havidíjukból, pártkasszából, mezőgazdasági területekből, vagy éppen publicisztikai tevékenységükből. Hivatalosan nem sok minden változott, leszámítva, hogy Schmitt Pál leszállt a Harleyról és már inkább állami autóját használja, hiszen egy köztársasági elnökhöz nem illene a vad, féktelen életmód. Lázár János jobban él mint fél éve, a szocialista vezetőknél pedig córesz van, de Audira azért még félre lehet rakni. Az LMP- és a Jobbik-prominensek vagyona igen mérsékelten növekedett.

Gazdagok és szépek

Orbán Viktor miniszterelnök idén is budapesti házát és a felcsúti ingatlanokat vallotta be, melyeket ötven évre ingyen engedett át a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak, új ingatlanra nem tett szert. A kormányfő bankszámlája viszont duplájára dagadt. A júniusi félmillió forint helyett, most majdnem 1 millió, egészen pontosan 968 ezer forint van feleségével közös számláján, valamint még mindig fizetik az Orbán Viktor előző miniszterelnöksége alatt felvett 20 milliós kölcsön részleteit. A kormányfő továbbra sem rendelkezik saját autóval. Orbán Viktor pártelnöki fizetését felfüggesztette, ezért csupán a „törvény szerint” járó képviselői fizetését kapja. A képviselői juttatás mellett könyvkiadásból 6 millió 378 ezer forint bevétele volt. A miniszterelnök által bevallott egyetlen ingóság a képviselőknek alanyi jogon járó laptop.

A jobb kéz, Matolcsy György Huba, gazdaságért felelős miniszterünk tulajdonában egy balatonakarattyai 150 négyzetméteres lakóház, és egy csopaki 22 négyzetméteres társasüdülő van bevallása szerint. Miniszteri és képviselői járandóságán kívül 1,2 millió forint érkezik számlájára havonta, céges forrásból. A miniszternek összesen 17 millió forint bejelentett megtakarítása van, hitelei nincsenek. Cége a Magyar Gazdaságfejlesztési Intéztet Kft., amelynek 100 százalékos tulajdonosa.

A kormányoldalon legjobban Lázár János szénája áll, aki mintegy 15 millió forintos gyarapodást könyvelhet el június óta, mivel tartozásai csökkentek, bevételei nőttek. Szántóföldjei és ingatlanjai számára három pótoldalt kellett nyomtatni a bevalláshoz, hogy minden ráférjen. Autóval azonban még ő sem rendelkezik bevallása szerint, ellenben egy Audi S8-as áll a képviselő rendelkezésére országgyűlési és polgármesteri ügyei intézésre, melyet a Fidesz-frakció és a hódmezővásárhelyi önkormányzat bérel havi 600 ezer forintért.

Lázár János bérelt hintója (Forrás: audi-magyarorszag.com)

Lázár János bérelt hintója (Forrás: audi-magyarorszag.com)

Szegényedő baloldal

A szocialistákra rájár a rúd. Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke egymillió forinttal lett szegényebb az elmúlt 6 hónapban, ennyivel kevesebb készpénz szerepel a számláján a bevallás szerint. Ezt ugyanakkor könnyen behozhatja, hiszen pártelnöki fizetése 282 ezer, képviselői tiszteletdíja 510 ezer forint. Ehhez havonta jön még 486 ezer 990 forint választókerületi pótlék, azaz egyhavi spórolásból meg is lehetne a hiányzó összeg. A szocialista fenegyerek boldog tulajdonosa továbbá egy Honda VFR 800F motornak, melyet még 2001-ben vásárolt.


Mesterházy Attila kedvenc szériája (Forrás: autoham.ru)

Mesterházy Attila kedvenc szériája (Forrás: autoham.ru)

Gyurcsány Ferenc vagyona nem változott sokat június óta, viszont az annak idején nagy port kavaró, kötcsei házvásárlás jelzáloghitelét 3 millió forinttal sikerült csökkentenie. Képviselői tiszteletdíja 231 900 forint, választókerületi pótléka 139 140 forint, az Altus Befektetési Zrt-ből származó eseti osztalékának összege pedig 107 266 666 forint.

Veres János MSZP-s képviselő, volt pénzügyminiszter eladta hat ingatlanát, gazdasági érdekeltségeinek egy részét. Jelenleg 134,5 millió forintos tartozással rendelkezik. A rengeteg eladás mellett azért beruházott Audi Q5-re. Rendelkezik továbbá állami laptoppal és állami mobillal is, melyet 2008 óta birtokol, akkori áron 92 ezer 160 forint értékben.

Diákhitel és médiabevételek a kis pártoknál

A végzettségét tekintve történész Vona Gábor, a Jobbik elnöke továbbra is III. kerületi 65 négyzetméteres paneljában lakik, amelynek 50 százalékos tulajdonosa. Fizeti diákhitelét, amelyből az elmúlt fél évben sikerült 30 ezer forintot ledolgoznia és jelenleg még 540 ezer forint van hátra tartozása van valamint lakáscélú hitele továbbra is 2,5 millió forint megegyezően a félévvel ezelőtti állapottal. Megtakarítása viszont nem haladja meg a képviselői járandósága hat havi mértékét így összegéről nem kell nyilatkoznia. Tulajdonosa a Magyar Hírek Kft.-nek – amely a Barikád című lap kiadója -, ebben 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.

A Lehet Más a Politika (LMP) első emberének, Schiffer Andrásnak sem változott a vagyoni helyzete az elmúlt hat hónapban. Egy lipótvárosi 85 négyzetméteres ingatlan van a nevén. Gépkocsival, a bevallás szerint, ahogyan a másik két parlamenter, ő sem rendelkezik. Közel 6 milliós pénzintézeti követelése jóllehet van a frakcióvezetőnek, ugyanakkor 5,5 milliós hitele is. Korábbi szakmáját folytatja, ügyvédként továbbra is dolgozik a Schiffer és Társai Ügyvédi Irodának, amelyben osztalékra jogosult és legutóbb bruttó 4,1 millió forintot vett fel ennek címén. Az előző bevallási időszak legszegényebb politikusa, Vágó Gábor viszont akkori 25 ezres takarékbetét számláját képes volt 300 ezer forintra növelni. Ezzel párhuzamosan pedig közel 60 ezer forintot törlesztett a diákhiteléből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik